Στα κατεχόμενα ο Ακάρ ενώ οι Τούρκοι γιορτάζουν τους βομβαρδισμούς με ναπάλμ το 1964

Στα κατεχόμενα ο Ακάρ ενώ οι Τούρκοι γιορτάζουν τους βομβαρδισμούς με ναπάλμ το 1964

Η Άγκυρα με παράνομες NAVTEX επιχειρεί να εμποδίσει ερευνητικό σκάφος στην κυπριακή ΑΟΖ - «Επικίνδυνες και παράνομες οι ενέργειές σας» απαντά η Λευκωσία - Παναγιωτόπουλος: Μέτρα Κατεδάφισης Εμπιστοσύνης

Να παρεμποδίσει με κάθε τρόπο προσπαθεί η Τουρκία τις δραστηριότητες ερευνητικών σκαφών για λογαριασμό της Κυπριακή Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Στην κυπριακή NAVTEX 392/19 για υποβρύχιες δραστηριότητες νοτιοδυτικά της νήσου από το ερευνητικό σκάφος PSV HIGHLAND NAVIGATOR από τις 6 μέχρι τις 20 Αυγούστου, η Τουρκία απάντησε με τις NAVTEX 871/19, 872/19 και 879/19 λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η Κυπριακή Δημοκρατία όπως αυτή ιδρύθηκε το 1960...δεν υπάρχει και ότι μέρος της περιοχής που έχει δεσμεύσει η Λευκωσία εμπίπτει μέσα σε περιοχή τουρκική δικαιοδοσίας.

Δέσμευσε δε η Άγκυρα μια περιοχή ανατολικά εκείνης που έχει δεσμευτεί για το PSV HIGHLAND NAVIGATOR, για ασκήσεις με την χρήση όπλων και ναυτικές ασκήσεις για τις 10,15,22,25,27,29 Αυγούστου.

Βέβαια η Κύπρος δεν...«μάσησε» όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός και εξέδωσε και αυτή από την πλευρά της AntiNavtex με αριθμό 394/19 στην οποία λέει επί της ουσίας ότι αυτά τα πράγματα είναι και παράνομα καθώς δεν είναι σε συνεννόηση με τις κυπριακές Αρχές αλλά και επικίνδυνα.

Ωστόσο η Τουρκία έστειλε τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στα κατεχόμενα όπου σήμερα θα τελεστούν εκδηλώσεις για τους βομβαρδισμούς με ναπάλμ στην Τηλλυρία το 1964.

Σύμφωνα με το philenews.com ολοκληρώθηκε το πρωί η διέλευση από το οδόφραγμα του Λιμνίτη των 53 μικρών λεωφορείων που μετέφεραν 960 Τουρκοκύπριους, λίγα λεπτά πριν τις 11:00 χωρίς να παρατηρηθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα. Τα λεωφορεία συνόδευε ένα ασθενοφόρο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Ανδρέα Καρό, η διέλευση των λεωφορείων με τους Τουρκοκύπριους μέσω του οδοφράγματος του Λιμνίτη  έγινε ομαλά, προκειμένου να παραστούν στα Κόκκινα, στους «εορτασμούς», που γίνονται κάθε χρόνο για την επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία. Στη θαλάσσια περιοχή έχουν καταπλεύσει και σκάφη από τα κατεχόμενα.

Σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και μικρά σκάφη αναψυχής έχουν επίσης προσεγγίσει τον θύλακα ερχόμενα από το κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας, μεταφέροντας και αυτά μικρό αριθμό επισκεπτών.

Αργότερα στα Κόκκινα αναμένεται από αέρος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, μαζί με του Τούρκο ΥΠΑΜ που πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στην Κύπρο.

Ακιντζί και Χουλουσί Ακάρ θα τελέσουν νωρίτερα τα αποκαλυπτήρια μνημείου στην κατεχόμενη περιοχή, πριν τον Λιμνίτη, μνημείου για Τούρκο πιλότο το μαχητικό του οποίου καταρρίφθηκε κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων των Τούρκων.

Το χρονικό της Τηλλυρίας το 1964

Να θυμίσουμε πως τον Αύγουστο του 1964 έγινε επιδρομή και βομβαρδισμός από την Τουρκική αεροπορία. Τα Κόκκινα ήταν τουρκοκυπριακός θύλακας και οι Τουρκοκύπριοι τα χρησιμοποιούσαν για λαθραίες εισαγωγές όπλων και στρατιωτών στην Κύπρο από την Τουρκία. Αρχές Αυγούστου δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς επιτέθηκαν στον θύλακα με διαταγή του Γρίβα. Η ενέργεια αυτή ήταν αμφιλεγόμενη, διότι ταυτόχρονα διεξάγονταν διαπραγματεύσεις για το σχέδιο Άτσεσον. Η Τουρκία αντέδρασε βίαια βομβαρδίζοντας τις ελληνοκυπριακές θέσεις και τα χωριά με βόμβες ναπάλμ. Από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 55 Κύπριοι και Ελλαδίτες, μεταξύ των οποίων 28 πολίτες, ενώ τραυματίστηκαν 69 στρατιώτες και 56 πολίτες.

Ενεργειακός Άξονας Ελλάδας, ΗΠΑ, Κύπρου, Ισραήλ

Όλα αυτά κι ενώ χθες οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ στην κοινή δήλωση που εγκρίθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, εξέφρασαν την «έντονη υποστήριξη τους για τα δικαιώματα των κυρίαρχων κρατών έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη θάλασσα του Αιγαίου».

Παναγιωτόπουλος: Οι παραβιάσεις των Τούρκων είναι «Μέτρα Κατεδάφισης Εμπιστοσύνης»

Την ίδια ώρα χθες ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε τις παραβιάσεις των τούρκων «Μέτρα Κατεδάφισης Εμπιστοσύνης» ενώ ως προς τις ενέργειες της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ επεσήμανε πως: «πρόκειται για μια συμπεριφορά η οποία πλέον έχει καταστεί αντιληπτή και από όλους τους Συμμάχους μας, διεθνώς.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρά -κατά κάποιους χλιαρά, αλλά πάντως αντιδρά- αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δυσανασχετούν και αντιλαμβάνονται εν τέλει ότι ο αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή δεν είναι άλλος από την Ελλάδα, η οποία πλέον λειτουργεί στα μάτια των ισχυρών Συμμάχων της ως παράγοντας σταθερότητας, προαγωγής της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή, τελικά ως πάροχος ασφάλειας. Και αυτό από μόνο του αποτελεί κέρδος. Επαγρυπνούμε, δεν φοβόμαστε, παρακολουθούμε, δεν μας αρέσουν οι προκλήσεις, δεν προκαλούμε, αλλά και δεν μας αρέσει να μας προκαλούν».