Συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για ζώνη ασφαλείας στη Συρία

Συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για ζώνη ασφαλείας στη Συρία

Θα δημιουργηθεί από κοινού από τον αμερικανικό και τουρκικό στρατό

Σε συμφωνία για την ίδρυση Κοινού Κέντρου Επιχειρήσεων το συντομότερο στην Άγκυρα, για τον συντονισμό και τη διοίκηση της εγκαθίδρυσης ζώνης ασφαλείας στο βόρειο τμήμα της Συρίας συμφώνησαν ΗΠΑ και Τουρκία, ανακοίνωσε το Τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι οι επαφές του Τουρκικού υπουργείου Άμυνας με το Αμερικανικό υπουργείο Άμυνας που πραγματοποιήθηκαν στις 5-7 Αυγούστου, ολοκληρώθηκαν. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν, ότι με την συμφωνία αυτή και τα μέτρα που θα ληφθούν, σε πρώτο στάδιο θα αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ακόμη, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να γίνει η ζώνη ασφαλείας ένας διάδρομος ειρήνης και να επιστρέψουν οι Σύριοι στη χώρα τους.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, είχε δηλώσει, ότι αναμενόταν να ολοκληρωθεί η συνάντηση των δύο πλευρών και πως οι επαφές ήταν θετικές και εποικοδομητικές. Μάλιστα, ανέφερε πως η ζώνη ασφαλείας θα έπρεπε να έχει βάθος 30-40 χλμ. και ότι από αυτήν πρέπει να εκδιωχθεί το YPG (Κούρδοι μαχητές της Συρίας), να γίνει αφοπλισμός της περιοχής, να καταστραφούν τα τούνελ που κατασκεύασαν οι τρομοκράτες.

Όπως ανέφερε, όλα αυτά πρέπει να γίνουν από κοινού από τον αμερικανικό και τουρκικό στρατό. «Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί διάδρομος τρομοκρατίας. Ό,τι χρειαστεί να γίνει, αν είναι δυνατόν θα το κάνουμε με τις ΗΠΑ, αν όχι, είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε μόνοι μας» ανέφερε, ωστόσο πρόσθεσε πως η ευχή τους είναι να το πράξουν αυτό με τις ΗΠΑ.