Ο Πούτιν ζήτησε από τον Ουκρανό Πρόεδρο να μεσολαβήσει να σταματήσει η επίθεση στο Ντονμπάς

Ο Πούτιν ζήτησε από τον Ουκρανό Πρόεδρο να μεσολαβήσει να σταματήσει η επίθεση στο Ντονμπάς

Πρόκειται για τη δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από τον Ουκρανό πρόεδρο κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα, να μεσολαβήσει ώστε ο ουκρανικός στρατός να σταματήσει να βάλλει εναντίον κατοικημένων περιοχών του Ντονμπάς, από τα πυρά του οποίου χάνουν την ζωή τους άμαχοι, αναφέρει ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης που αφορούσε ζητήματα διευθέτησης της κατάστασης στην νοτιοανατολική Ουκρανία , δόθηκε έμφαση στην σημασία της απαρέγκλιτης τήρησης του καθεστώτος εκεχειρίας που αποφασίστηκε στις 21 Ιουλίου καθώς και της απομάκρυνσης δυνάμεων και εξοπλισμού από την γραμμή διαχωρισμού.

Οι Πούτιν και Ζελένσκι συμφώνησαν να επισπευσθούν οι διαδικασίες που σχετίζονται με την ανταλλαγή ατόμων που κρατούνται στις δύο χώρες. Παράλληλα οι δύο ηγέτες, επιβεβαίωσαν την ιδιαίτερη σημασία της εφαρμογής των συμφωνιών του Μίνσκ περιλαμβάνοντας και τις νομικές πλευρές που αφορούν την εκχώρηση ειδικού καθεστώτος στις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.

Οι Πούτιν και Ζελένσκι συζήτησαν επίσης τις προοπτικές συνεργασίας στο πλαίσιο του «σχήματος της Νορμανδίας».

Πρόκειται για τη δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών από τότε που εξελέγη πρόεδρος της Ουκρανίας ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.