Η Άγκυρα τεντώνει το σχοινί, έστειλε τον υπουργό Ενέργειας πάνω στο Γιαβούζ

Η Άγκυρα τεντώνει το σχοινί, έστειλε τον υπουργό Ενέργειας πάνω στο Γιαβούζ

«Η επίσκεψη του Φατίχ Ντονμέζ στο Γιαβούζ αποτελεί ένα μήνυμα προς τους Ελληνοκυπρίους» - «Το σκάφος σεισμικών ερευνών Oruc Reis θα συμμετάσχει στη δουλειά αυτή από τα τέλη του Αυγούστου»

«Μία φωτογραφία… ένα μήνυμα» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, χθες το απόγευμα στο πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», που ξεκίνησε –σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο- γεωτρήσεις στα ανοιχτά των Κατεχομένων, στον κόλπο της Καρπασίας.

Σύμφωνα με το Sigmalive, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας πραγματοποίησε χθες μονοήμερη επίσκεψη στα Κατεχόμενα για συνομιλίες με την τ/κ ηγεσία, ενώ στη συνέχεια μετέβη για επιθεώρηση στο γεωτρύπανο «Γιαβούζ», που άρχισε επίσης να αναζητά υδρογονάνθρακες στον κόλπο της Καρπασίας.

Μαζί του και ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ καθώς και άλλοι αξιωματούχοι της τ/κ πλευράς, με τους οποίους ο Φατίχ Ντονμέζ «απαθανατίστηκε» στο κατάστρωμα του «Γιαβούζ», για να δώσει ένα μήνυμα, όπως εκτιμά η εφημερίδα «Χουριέτ», που δημοσιεύει και τη σχετική φωτογραφία. «Η επίσκεψη του Φατίχ Ντονμέζ στο Γιαβούζ αποτελεί ένα μήνυμα προς τους Ελληνοκυπρίους», σχολιάζει η τουρκική εφημερίδα σήμερα.

Αντίστοιχα σε δήλωσή του ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι «τα δύο πλωτά γεωτρύπανά μας, ο Πορθητής στα δυτικά και το Γιαβούζ στην περιοχή της Καρπασίας συνεχίζουν τις εργασίες τους. Όπως επίσης και το ερευνητικό μας πλοίο Μπαρμπαρός επιχειρεί στα νότια. Ως Τουρκία επιθυμούμε οι υδρογονάνθρακες να αποτελέσουν πηγή  ενίσχυσης της ειρήνης και της ευημερίας κι όχι να γίνουν αιτία σύγκρουσης».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στις δηλώσεις που έκανε από το «Γιαβούζ», ο Ντονμέζ σημείωσε ακόμα ότι ένα δεύτερο ερευνητικό σκάφος θα αρχίσει εργασίες στην περιοχή από τα τέλη του Αυγούστου. Μια τουρκική φρεγάτα και ένα σκάφος περιπολίας συνοδεύουν το «Γιαβούζ».

«Το σκάφος σεισμικών ερευνών Oruc Reis θα συμμετάσχει στη δουλειά αυτή από τα τέλη του Αυγούστου», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.

Οι επιχειρήσεις της Τουρκίας στην περιοχή έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από τους δυτικούς συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ και των ΗΠΑ.

«Υποστηρίζουμε μια ειρηνική, σταθερή περιοχή και αποθαρρύνουμε τις προκλητικές ενέργειες από οποιουσδήποτε παράγοντες», δήλωσε χθες Τρίτη ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που είναι αρμόδιος για θέματα Ενεργειακών Πόρων Φράνσις Φάνον, απαντώντας σε ερώτηση για τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ανέστειλαν τον περασμένο μήνα τις διαπραγματεύσεις για μια συνολική συμφωνία για τις αερομεταφορές και αποφάσισαν να μην πραγματοποιηθεί περαιτέρω διάλογος ΕΕ-Τουρκίας σε υψηλόβαθμο επίπεδο προς το παρόν.

Την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα συζητήσουν για την εξεύρεση τρόπου ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες έχουν περιέλθει σε τέλμα για δύο χρόνια.

Ο Ακιντζί υποστήριξε ότι η κυπριακή πλευρά κάνει μονομερείς προσπάθειες ερευνών για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο παρά τις επανειλημμένες τουρκοκυπριακές προτάσεις για την επίλυση του ζητήματος.

«Αυτό δεν αφήνει στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στην Τουρκία καμία άλλη επιλογή από αυτό που κάνουν τώρα», υποστήριξε ο Ακιντζί σε συνέντευξή του στο Reuters TV.

Μιλώντας χθες στους Τούρκους πρεσβευτές στην Άγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι στις απόπειρες κλοπής και σαμποτάζ που γίνονται ονομάζοντάς τις γεωτρήσεις», σημείωσε