Οι «καυτές πατάτες» της συνάντησης Αναστασιάδη – Ακιντζί

Οι «καυτές πατάτες» της συνάντησης Αναστασιάδη – Ακιντζί

Οι δύο τους θα τα πουν αρχικά κατ' ιδίαν, χωρίς την παρουσία των Ηνωμένων Εθνών, όπου εκεί αναμένεται να συζητηθούν πολλά από τα ακανθώδη θέματα

Στο θέμα της μορφής της λύσης, εκείνο που φαίνεται να χωρίζει τους δύο συνομιλητές είναι το ζήτημα του βέτο, της θετικής ψήφου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης για να αποφύγει το βέτο προτείνει τη χαλαρή/ αποκεντρωμένη ομοσπονδία, προσφέροντας περισσότερες αρμοδιότητες στα συνιστώντα κράτη και λιγότερες στην κεντρική Κυβέρνηση.

Στην αντίπερα όχθη, ο Μουσταφά Ακιντζί είναι έτοιμος να συζητήσει αποκεντρωμένη ομοσπονδία υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι θα ισχύσει η ερμηνεία της πολιτικής ισότητας, που παρέχει στην πλευρά του το δικαίωμα να εξουδετερώνει την πλειοψηφία με μια  τουρκοκυπριακή ψήφο. Θα επιμένει, δηλαδή, στο βέτο.

Η συνάντησή των δυο ανδρών πρόκειται να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με το philenews.com στις 9 Αυγούστου.

Στην ατζέντα και το θέμα του αερίου. Υπάρχουν εκατέρωθεν κατατεθειμένες προτάσεις, αλλά φαίνεται πως θα αναζητηθούν θέματα πέραν αυτών, καθώς έχουν απορριφθεί. Είναι πρόδηλο ότι η τουρκική πλευρά ζητά συνδιαχείριση του φυσικού αερίου από τώρα, χωρίς λύση του Κυπριακού ενώ ενδεχομένως να ζητήσει και πάγωμα όλων των ενεργειακών δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το θέμα της Αμμοχώστου θα εγερθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενόψει των κινήσεων του κατοχικού καθεστώτος για άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής. Η τουρκική πλευρά, η οποία θέλει να χρησιμοποιήσει το θέμα της Αμμοχώστου για να εκβιάσει με το φυσικό αέριο, έχει διαμηνύσει προς τα Ηνωμένα Έθνη ότι επί του παρόντος «θα γίνει μόνο καταγραφή περιουσιών».

Σαράντα ναυτικά μίλια από Καστελόριζο 

Την ίδια ώρα, σαράντα, περίπου, ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο σχεδιάζουν να κάνουν σεισμικές έρευνες οι Τούρκοι σε χρόνο που τοποθετείται γύρω από τις 15 Αυγούστου. Είναι σχεδόν η ίδια απόσταση στην οποία στάλθηκε το τουρκικό γεωτρύπανο, «Πορθητής», δυτικά της Πάφου για γεώτρηση (36,5 ναυτικά μίλια για την ακρίβεια). Όπως έγινε ήδη γνωστό, το νέο τουρκικό ερευνητικό σκάφος, «Ορούτς Ρέις», θα σταλεί στην περιοχή του Καστελόριζου.