Ο ρόλος του Ισραήλ στην αποπομπή Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35

Ο ρόλος του Ισραήλ στην αποπομπή Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35

Οι πιέσεις που άσκησε το Τελ Αβίβ στην Ουάσιγκτον

Το Ισραήλ εργάστηκε παρασκηνιακά, για να διασφαλίσει, ότι οι ΗΠΑ θα εμποδίσουν την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει το Τελ Αβίβ την ποιοτική στρατιωτική του υπεροχή στην περιοχή, όπως μετέδωσε το ισραηλινό Channel 12.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα Times of Israel, τους τελευταίους μήνες το Ισραήλ άσκησε πιέσεις στην Ουάσιγκτον, για να αποπεμφθεί η Άγκυρα από το πρόγραμμα των F-35, μετά την απόφαση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να προχωρήσει με την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, το οποίο παρέχει στην Άγκυρα προηγμένες δυνατότητες αεράμυνας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Channel 12, Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες, παρόμοιες με αυτές της Ουάσινγκτον, για διαρροή λεπτομερειών σε σχέση με τις προηγμένες δυνατότητες του αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους σε γειτονικές χώρες. Τον περασμένο μήνα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα μένει εκτός του προγράμματος για την ανάπτυξη των F-35, λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, το πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών δεν μπορεί να συνυπάρξει με την ρωσική πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών, που θα χρησιμοποιηθεί για να αντληθούν πληροφορίες για τις προηγμένες δυνατότητές του. Η Τουρκία, η οποία είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 μαχητικά F-35, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι τα αμερικανικά αεροπλάνα κινδυνεύουν από το ρωσικό σύστημα και κάλεσε την Ουάσινγκτον να ανακαλέσει την απόφασή της.

Το Ισραήλ συμφώνησε να αγοράσει τουλάχιστον 50 μαχητικά F-35 από την αμερικανική εταιρεία οπλισμού Lockheed Martin. Μέχρι στιγμής, 16 αεροσκάφη έχουν παραδοθεί και τα υπόλοιπα αναμένεται να φτάσουν σταδιακά μέχρι το 2024. Το Ισραήλ είναι η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ που παραλαμβάνει τα F-35 από την Lockheed Martin και από τις λίγες στις οποίες επιτράπηκε να κάνει προσαρμογές στο τελευταίας τεχνολογίας μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο είναι γνωστό στο Ισραήλ ως Adir.

Το 2018 η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία αποκάλυψε, ότι χρησιμοποίησε το F-35 σε επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων στον Λίβανο για τουλάχιστον μια φορά, κάτι που έγινε για πρώτη φορά παγκοσμίως από κάποιον στρατό.

Παρακαλούμε περιμένετε ...