Ένας θάνατος και δύο κρούσματα επιδημίας έμπολα στο Κονγκό

Ένας θάνατος και δύο κρούσματα επιδημίας έμπολα στο Κονγκό

Έκλεισαν προσωρινά τα σύνορα με τη Ρουάντα λόγω φόβου εξάπλωσης του ιού

Η καταγραφή ενός θανάτου και ο εντοπισμός δύο ακόμη κρουσμάτων της επιδημίας Έμπολα, μέσα μόλις σε ένα εικοσιτετράωρο στην πόλη Γκόμα, τον μεγαλύτερο εμπορικό κόμβο στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, ενέτειναν τους φόβους για εξάπλωση του ιού, ιδιαίτερα στα σύνορα της χώρας με τη Ρουάντα, τα οποία έκλεισαν για αρκετές ώρες σήμερα.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένα χρόνο μετά από την εμφάνιση του ιού στη ΛΔ του Κονγκό και περίπου δύο εβδομάδες έπειτα από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στην μεγάλη πόλη Βόρειο Κίβου, τρία μέλη της ίδιας οικογένειας επλήγησαν από την επιδημία, αυξάνοντας τους κινδύνους εξάπλωσης.

Μετά τον θάνατο του πατέρα της οικογένειας την Τετάρτη, μια από τις κόρες, ένα κοριτσάκι ηλικίας ενός έτους επιβεβαιώθηκε κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων ότι έχει προσβληθεί από τον ιό χθες βράδυ, καθώς και η μητέρα της σήμερα.

«Υπάρχει ένα τέταρτο κρούσμα της ασθένειας του ιού Έμπολα στη Γκόμα, πρόκειται για τη σύζυγο του άνδρα που πέθανε χθες το πρωί και ερευνούμε την περίπτωση» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπουμπακάρ Ντιαλό, αρμόδιος συντονιστής για την παρακολούθηση αυτής της επιδημίας για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Σήμερα Πέμπτη πρωί, η Ρουάντα έκλεισε τα σύνορά της με τη ΛΔ του Κονγκό πριν τα ξανανοίξει νωρίς το απόγευμα. Για περίπου οκτώ ώρες, οι Κονγκολέζοι μπορούσαν να φύγουν από την πόλη Γκισένγι της Ρουάντας, που συνορεύει με την Γκόμα, αλλά δεν μπορούν να επιστρέψουν σε αυτή, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο υπουργός Υγείας της Ρουάντας δήλωσε ότι τα σύνορα δεν έκλεισαν ποτέ, τονίζοντας ότι υπήρξε μεγάλη επιβράδυνση της κυκλοφορίας στα σύνορα, εξαιτίας των αυξημένων ελέγχων των υγειονομικών αρχών έπειτα από τα νέα κρούσματα του ιού.

Νωρίτερα σήμερα, η προεδρία της ΛΔ Κονγκό ανέφερε σε ανακοίνωση της ότι: «με μονομερή απόφαση των αρχών της Ρουάντας, οι πολίτες της Ρουάντας δεν μπορούν να αναχωρήσουν για την Γκόμα».