Νταβούτογλου κατά Ερντογάν: H Τουρκία χρειάζεται ένα νέο όραμα για το μέλλον

Νταβούτογλου κατά Ερντογάν: H Τουρκία χρειάζεται ένα νέο όραμα για το μέλλον

Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας αφήνει αιχμές κατά του Τούρκου Προέδρου σε συνέντευξή του στους Financial Times

Αιχμές για μία ακόμη φορά κατά του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφήνει με συνέντευξή του στους Financial Times ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, τονίζοντας ότι «η Τουρκία χρειάζεται ένα νέο όραμα για το μέλλον».

Ο πρώην στενός συνεργάτης του Ερντογάν και για πολλούς το αντίπαλο δέος του Προέδρου της Τουρκίας, δηλώνει στην Βρετανική εφημερίδα, ότι στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «υπάρχει εκτεταμένη δυσαρέσκεια», εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης της χώρας, αλλά και της σύγκρουσης του Προέδρου της Τουρκίας με τους δυτικούς συμμάχους.

«Κάποτε το ΑKP έδινε έμφαση στη δικαιοσύνη, την ελευθερία, την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης», λέει ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά «τα τελευταία 3 χρόνια αυτό που έχω παρατηρήσει, είναι ότι αυτές οι βασικές αξίες που σεβόμασταν σε όλη μας τη ζωή, έχουν παραμεληθεί». «Οι θεσμοί εξασθενούν» υποστηρίζει ο Νταβούτογλου στη συνέντευξή του και προσθέτει ότι η υιοθέτηση του προεδρικού πολιτεύματος που δίνει άνευ προηγουμένου ισχύ στον Ερντογάν «καταστρέφει τις βασικές δομές» του έθνους.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου αρνείται να φανερώσει στη Financial Times τα σχέδια του και να πει αν και πότε θα ιδρύσει νέο κόμμα και υποστηρίζει, ότι σκοπός του είναι να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό κλίμα στην Τουρκία. «Χρειαζόμαστε μια νέα ψυχολογία, που θα βασίζεται στον ανοιχτό χαρακτήρα, τη διαφάνεια, την ελευθερία και την έκφραση λόγου χωρίς φόβο», δηλώνει. Τονίζει δε με νόημα,  ότι ο ίδιος όταν αποφάσισε να μιλήσει δημοσίως, κανένα τουρκικό κανάλι δεν δέχτηκε να τον φιλοξενήσει.