Η ιταλική κυβέρνηση απαγόρευσε την κατασκευή εστιατόριου McDonald’s

Η ιταλική κυβέρνηση απαγόρευσε την κατασκευή εστιατόριου McDonald’s

Επρόκειτο να κατασκευαστεί δίπλα στις αρχαίες Θέρμες του Καρακάλλα στη Ρώμη

Το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας απαγόρευσε σήμερα Τετάρτη την κατασκευή ενός εστιατορίου της αλυσίδας McDonald's δίπλα στις αρχαίες Θέρμες του Καρακάλλα στη Ρώμη, την ώρα που η δήμαρχος της Αιώνιας Πόλης διαμήνυε, ότι «τα θαύματά της πρέπει να προστατευθούν».

Ο υπουργός Πολιτισμού, Αλμπέρτο Μπονισόλι, έκανε την ανακοίνωση αυτή με ανάρτηση στο Facebook, αφού το δημοτικό συμβούλιο διαμαρτυρήθηκε έντονα στην ιδέα να σερβίρονται μπέργκερ στον αρχαιολογικό χώρο, όπου βρίσκοντα τα λουτρά του 3ου αιώνα μ.Χ. «Προχωράμε με το υπουργείο Πολιτισμού, για να σταματήσουμε την κατασκευή του φαστ φουντ στον αρχαιολογικό χώρο, όπου βρίσκονται οι Θέρμες του Καρακάλλα. Τα θαύματα της Ρώμης πρέπει να προστατευθούν», τόνισε η δήμαρχος Βιρτζίνια Ράτζι με ανάρτηση στο Twitter.

Η αλυσίδα McDonald's δεν σχολίασε την υπόθεση. Η εταιρεία διαθέτει περισσότερα από 40 φαστ φουντ στη Ρώμη, ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται κοντά σε τοποθεσίες-ορόσημα της πόλης, όπως στην Πιάτσα Ναβόνα, στην Πιάτσα ντι Σπάνια και στο Βατικανό, όχι όμως και εντός του περίφημου αρχαιολογικού χώρου. Το 1986 διανοούμενοι και καλλιτέχνες αγωνίστηκαν, μάταια όπως αποδείχτηκε, για να μην ανοίξει το πρώτο McDonald's στην Πιάτσα ντι Σπάνια, χαρακτηρίζοντας το φαστ-φουντι «προσβολή» στην ιταλική κουλτούρα του φαγητού.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το εστιατόριο McDonald's στις Θέρμες του Καρακάλλα θα κάλυπτε έκταση 800 τ.μ., σε μια περιοχή όπου οι οικοδομές πρέπει να τηρούν αυστηρά κριτήρια, για να αντικατοπρίζουν την ιστορική παράδοση. Ο χώρος αυτός βρίσκεται ανάμεσα στα λουτρά και το Αυρηλιανό Τείχος, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το Κολοσσαίο. Με βάση στοιχεία του ιστοτόπου statista.com, η Ιταλία πέρσι είχε 578 εστιατόρια McDonald's και ήταν τέταρτη στην Ευρώπη, πίσω μόνο από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία.