Η Γερμανία διστάζει να στείλει πλοίο στην αρμάδα των ΗΠΑ στο Στενό του Χορμούζ

Η Γερμανία διστάζει να στείλει πλοίο στην αρμάδα των ΗΠΑ στο Στενό του Χορμούζ

«Είμαι πολύ επιφυλακτικός για αυτό, και νομίζω ότι πολλοί άλλοι συμμερίζονται αυτή την επιφυλακτικότητα»

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα ότι είναι πολύ επιφυλακτικός για το αίτημα των ΗΠΑ να συμμετάσχει η χώρα του σε στρατιωτική επιχείρηση στο Στενό του Χορμούζ.

Οι ΗΠΑ πρότειναν να ενταθούν οι προσπάθειες για την προστασία του Στενού του Χορμούζ στον Κόλπο σε μια περίοδο όπου επικρατεί ιδιαίτερη ένταση στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Τεχεράνη. Από το πέρασμα αυτό διέρχεται περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου.

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει επισήμως από τη Γερμανία να συμμετάσχει με τη Γαλλία και τη Βρετανία σε μια αποστολή προκειμένου να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των πλοίων διαμέσου του Στενού και να «αντιμετωπιστεί η ιρανική επιθετικότητα», όπως ανακοίνωσε χθες η αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο.

«Είμαι πολύ επιφυλακτικός για αυτό, και νομίζω ότι πολλοί άλλοι συμμερίζονται αυτή την επιφυλακτικότητα», δήλωσε ο Σολτς στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF.

Ο Σολτς δήλωσε ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί μια στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή και ότι μια τέτοια αποστολή ενέχει τον κίνδυνο να οδηγηθεί κανείς σε μια ακόμα μεγαλύτερη σύγκρουση.
«Γι’ αυτό τον λόγο πιστεύω ότι δεν είναι καλή ιδέα», δήλωσε.

Στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Σολτς, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, υπάρχουν σημαντικές αντιρρήσεις για τη συμμετοχή σε μια αποστολή υπό τις ΗΠΑ.

Ερωτηθείς για το εάν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού συμμερίζονται την ίδια άποψη για το αμερικανικό αίτημα, ο Σολτς δήλωσε: «Ναι, αυτή είναι η εντύπωσή μου». Δήλωσε ότι το Βερολίνο συνεχίζει να πιστεύει πως η διεθνής πυρηνική συμφωνία με το Ιράν είναι η καλύτερη εναλλακτική προκειμένου να αποτραπεί η Τεχεράνη από την ανάπτυξη μιας πυρηνικής βόμβας.