«Οι ΗΠΑ παρακολουθούν την κατάσταση στην Κυπριακή ΑΟΖ»

«Οι ΗΠΑ παρακολουθούν την κατάσταση στην Κυπριακή ΑΟΖ»

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους Ενεργειακούς Πόρους, Φράνσις Φανόν ζητά διάλογο μεταξύ των ενδιαφερόμενων

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους Ενεργειακούς Πόρους, Φράνσις Φανόν, δήλωσε ότι η χώρα του παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ένταση στην περιοχή σύμφωνα με το sigmalive.

Ζήτησε επίσης από τις χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου να συμμετάσχουν σε εποικοδομητικό διάλογο για να διασφαλίσουν ότι το φυσικό αέριο θα καταστεί μέσο συνεργασίας και συντονισμού και όχι σύγκρουσης και αστάθειας.

Σύμφωνα με το Egypt Independent , oι δηλώσεις του Φάνον έγιναν στο περιθώριο μιας συνάντησης του αμερικανικού-αιγυπτιακού εμπορικού επιμελητηρίου στο Κάιρο, στο περιθώριο της συμμετοχής του στο EMGF.

Τόνισε τη σημασία της συμπερίληψης ενεργειακών πεδίων στο στρατηγικό διάλογο μεταξύ της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών. Εξήγησε ότι ο διάλογος για την ενέργεια είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα προς το συμφέρον των δύο χωρών και προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες στον ιδιωτικό τομέα και στον ανταγωνισμό.

Είπε ότι η Αίγυπτος έχει τώρα μια πλήρη ατζέντα και καλή εμπειρία στον τομέα του φυσικού αερίου, καθώς και μερικά από τα καλύτερα διεθνή εργαστήρια, τα οποία θα αναπτυχθούν συνεχώς κατά την επόμενη φάση.

Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να συμπεριλάβουν  στρατηγικό διάλογο σε άλλους τομείς ενέργειας όπως το πετρέλαιο, την ηλεκτρική ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρόσθεσε ο Φάνον

Για την συμμετοχή των ΗΠΑ στο EMGF «Ο ρόλος μας είναι ως παρατηρητή μόνο, και πρέπει να τονίσουμε αυτό.»

Είπε ότι η χώρα του βοηθά να ενώσει το όραμα των διαφόρων μελών του φόρουμ σε θέματα ενέργειας προκειμένου να προσφέρει μια ευκαιρία για πρόοδο και αναγνώριση της σημασίας της ενέργειας για την ανάπτυξη και την πολιτική σταθερότητα των χωρών.

Ο Φανόν δήλωσε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα κίνητρα στις χώρες του Forum για να συνεργαστούν μεταξύ τους και ότι αυτό είναι υπέροχο.