Ολιγωρία των αρχών είχε ως αποτέλεσμα την δολοφονία 15χρονης από τον απαγωγέα της

Ολιγωρία των αρχών είχε ως αποτέλεσμα την δολοφονία 15χρονης από τον απαγωγέα της

Το θύμα κάλεσε τρεις φορές ζητώντας βοήθεια

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Ρουμανίας και δύο αξιωματούχοι της περιφέρειας Ολτ αποπέμφθηκαν την Παρασκευή έπειτα από την ολιγωρία των αστυνομικών αρχών που χρειάστηκαν 19 ώρες για να απαντήσουν στις κλήσεις έκτακτης ανάγκης μιας απαχθείσας 15χρονης έφηβης που δολοφονήθηκε από τον απαγωγέα της στο μεσοδιάστημα της καθυστερημένης αστυνομικής επέμβασης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νικολάε Μόγκα ανακοίνωσε την αποπομπή του αρχηγού της ρουμανικής αστυνομίας Ίοαν Μπούντα, του νομάρχη του Ολτ, Πέτρε Νάκσου και του αρχηγού της αστυνομίας της περιφέρειας αυτής, Κριστιάν Βοϊκολέσου για την υπόθεση που συνέβη στην νότια ρουμανική πόλη Καρακάλ.

Την Πέμπτη το πρωί, το θύμα κάλεσε τρεις φορές τον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης 112 ζητώντας βοήθεια, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κέντρο έκτακτης ανάγκης. Ένας 65χρονος μηχανικός, ο Γκερόργκε Ντίνκα, είναι ύποπτος για τη δολοφονία της 15χρονης.

Η αστυνομία ανέφερε ότι εισέβαλε στο σπίτι του Ντίνκα, 19 ώρες μετά την κλήση της έφηβης.

Οι αρχές πάσχιζαν να εντοπίσουν την πηγή της κλήσης και εξασφάλισαν ένα ένταλμα ερευνών, αν και αυτό δεν ήταν νομικά απαραίτητο. Ακόμη και με το ένταλμα, περίμεναν επί ώρες για να εισέλθουν στο σπίτι του υπόπτου.

«Ο λόγος για τον οποίο (οι αρχές) περίμεναν…πρέπει να αποσαφηνιστεί», δήλωσε ο προσωρινός γενικός εισαγγελέας Μπογκτάν Λίκου στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Antena3. «Ένα κορίτσι, το οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα μπορούσε να σωθεί, πέθανε».

Η υπόθεση προκάλεσε οργή και εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν αργά την Παρασκευή για να διαδηλώσουν έξω από το σπίτι του υπόπτου. Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Ρουμανίας ζήτησαν να διερευνηθούν οι χειρισμοί της αστυνομίας και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Στο σπίτι του υπόπτου η αστυνομία βρήκε μέσα σε ένα βαρέλι δύο ανθρώπινα πτώματα και κοσμήματα. Οι αρχές εκτιμούν ότι τα πτώματα είναι του 15χρονου κοριτσιού και μιας 18χρονης από ένα γειτονικό χωριό, που είχε αναφερθεί ως αγνοούμενη τον Απρίλιο. Ιατροδικαστές εργάζονται για να ταυτοποιήσουν τα πτώματα.