Οι Ουκρανικές αρχές κατέλαβαν ρωσικό τάνκερ

Οι Ουκρανικές αρχές κατέλαβαν ρωσικό τάνκερ

Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι συμμετείχε στην επιχείρηση κατάληψης τριών Ουκρανικών πλοίων

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας κατέλαβε στο λιμάνι Ισμαήλ το ρωσικό τάνκερ Nika Spirit, η προηγούμενη ονομασία του οποίου ήταν Nеyma, το οποίο όπως ισχυρίζεται το Κίεβο, ήταν το τάνκερ που είχε αποκλείσει τα τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία κατά την διάρκεια του συμβάντος στον πορθμό του Κερτς τον περασμένο Νοέμβριο.

Την κατάληψη του τάνκερ ανακοίνωσε η ίδια η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας. Στην ανακοίνωση της, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας αναφέρει ότι από κοινού με την στρατιωτική εισαγγελία κατέλαβαν το ρωσικό τάνκερ, ενώ η προανάκριση έδειξε, ότι οι εκπρόσωποι της Μεθοριακής Υπηρεσίας της ρωσικής FSB με εντολή της ανώτατης ηγεσίας της, είχαν πραγματοποιήσει τον περασμένο Νοέμβριο στον πορθμό του Κερτς ένοπλη επίθεση εναντίον των ουκρανικών πολεμικών πλοίων «Μπερντνιάνσκ», «Νικόπολ» και του ρυμουλκού «Γιάνι Κάπου». Το ρωσικό τάνκερ αξιολογήθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας διευκρίνισε, ότι με βάση τις πληροφορίες των Ουκρανών μεθοριακών φρουρών, το τάνκερ Nika Spirit, το οποίο κατέπλευσε στο λιμάνι του Ισμαήλ με ρωσική σημαία, ήταν το τάνκερ Nеyma, το οποίο είχε αποκλείσει τα Ουκρανικά πλοία και το αναγνώρισαν με βάση τον αριθμό IMO-8895528 μέσω του διεθνούς συστήματος EQUASIS. Σύμφωνα με τα στοιχεία του portal MarineTraffic, το τάνκερ είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Καφκάζ στην περιοχή του Κρασνοντάρ.

Στις 25 Νοεμβρίου του 2018 Ρώσοι συνοριακοί φρουροί είχαν καταλάβει στον πορθμό του Κέρτς τρία Ουκρανικά πλοία και είχαν συλλάβει 24 Ουκρανούς ναύτες, που επέβαιναν σ' αυτά, μεταξύ των οποίων και δύο άνδρες της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, με την κατηγορία ότι εισήλθαν χωρίς άδεια στα ρωσικά χωρικά ύδατα. Οι 24 Ουκρανοί ναύτες κρατούνται στην Μόσχα. Ο πρόεδρος Πούτιν είχε αξιολογήσει τις ενέργειες της κυβέρνησης του Κιέβου ως «προβοκάτσια», παραμονές των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία.

Στις αρχές Απριλίου η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Κέι Μπέλι Χάτσισον, είχε δηλώσει, ότι η συμμαχία προτίθεται να λάβει ένα «πακέτο μέτρων» για τη Μαύρη Θάλασσα, ως να «διασφαλισθεί η ασφαλής διέλευση των ουκρανικών πλοίων μέσω του πορθμού Κέρτς». Τον Μάιο του 2019 το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας με απόφαση του ζητούσε από την Ρωσία να απελευθερώσει άμεσα του 24 Ουκρανούς ναύτες.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με μήνυμα του προς τον πρόεδρο Πούτιν είχε ζητήσει την απελευθέρωση τους. Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας εναντίον του απαγγέλθηκαν οι τελικές κατηγορίες, ενώ νωρίτερα το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε επιβεβαιώσει, ότι Μόσχα και Κίεβο συζητούν το θέμα της ανταλλαγής των Ουκρανών ναυτών.

Μετά την κατάληψη του Ρωσικού τάνκερ από τις Ουκρανικές Αρχές, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκριγκόρι Καράσιν, δήλωσε: «Αυτή είναι μια πολύ κακή είδηση. Κάποιοι στο Κίεβο θέλουν να συνεχίσουν με σκληρό τρόπο την δική τους πρόκληση, που άρχισαν στις 25 Νοεμβρίου στον Πορθμό του Κέρτς. Θα μελετήσουμε προσεκτικά αυτό που συνέβη». Το Ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε, ότι το πλήρωμα του τάνκερ ενδέχεται να είναι 11-16 ναυτικοί. Το ρωσικό πλοίο ανήκει στην εταιρεία «Altomar shipping», ενώ ο πλοιοκτήτης ανακοίνωσε, ότι πλήρωμα του τάνκερ επιστρέφει πίσω.

Παρακαλούμε περιμένετε ...