Ασταμάτητος ο Ερντογάν: Καμιά απειλή κυρώσεων δεν μπορεί να μας αποτρέψει από τους σκοπούς μας

Ασταμάτητος ο Ερντογάν: Καμιά απειλή κυρώσεων δεν μπορεί να μας αποτρέψει από τους σκοπούς μας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας προχώρησε σε δηλώσεις με αφορμή την επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης - «Αδειάζει» τον Τσαβούσογλου η ΕΕ: Καμία αλλαγή πολιτικής για μεταναστευτικό

Τα βήματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία έδειξαν σαφώς την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του έθνους μας και των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με το sigmalive που επικαλείται το πρακτορείο Anadolu.

Σε δηλώσεις που έκανε με αφορμή την επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης, είπε ότι καμία σιωπηρή ή ρητή απειλή κυρώσεων δεν μπορεί να αποτρέψει την Τουρκία από τους «νόμιμους», όπως χαρακτήρισε  σκοπούς της.

Νωρίτερα ο υπουργός της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξήγγειλε την αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής που έχει συνάψει η Άγκυρα με την Ε.Ε.

«Η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα. Αναστείλαμε την συμφωνία επανεισδοχής», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT.

Η Άγκυρα, αντιδρώντας στις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. λόγω των δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ανακοίνωσε ως αντίποινα ότι σταματά την εφαρμογή της συμφωνίας, βάσει της οποίας υποχρεούνταν να δέχεται πίσω στην Τουρκία και να επαναπροωθεί στις πατρίδες τους μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

O Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. είναι απαράδεκτες και δεν έχουν καμία αξία για την Τουρκία.

«Αδειάζει» τον Τσαβούσογλου η ΕΕ: Καμία αλλαγή πολιτικής για μεταναστευτικό

Η Κομισιόν δεν έχει διαγνώσει αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας στο μεταναστευτικό, παρά τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτώ.

Συγκεκριμένα, κληθείσα να απαντήσει σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου, η Νατάσα Μπερτώ δήλωσε ότι «Είδαμε τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας αλλά δεν είδαμε καμία αλλαγή πολιτικής. Και τα εμπλεκόμενη δύο μέρη παραμένουν πλήρως δεσμευμένα στην συνεχιζόμενη εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας.

Όμως, η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ- Τουρκίας, στην οποία αναφέρθηκε, με όλες της τις πρόνοιες παραμένει όρος για την φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων με την Τουρκία. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε και να ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες της Τουρκίας για την εφαρμογή όλων των υπόλοιπων ορόσημων του οδικού χάρτη για την φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων, του οποίο η συμφωνία επανεισδοχής είναι ένας εκ των όρων, το συντομότερο δυνατόν».

Προς αποφυγήν παρανοήσεων, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «αναστέλλει» την συμφωνία επανεισδοχής που έτσι κι αλλιώς δεν εφαρμόζει. Η συμφωνία είναι ένα από τα benchmarks της visa liberalization (ένα άλλο είναι ο ορισμός της τρομοκρατίας).

Κοινώς, δεν υπάρχει αλλαγή στην πράξη σε σχέση με το πόσους παίρνει πίσω. Η Τουρκία έχει διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα που εφαρμόζει μερικώς και εν μέσω προβλημάτων που προέρχονται και από την ελληνική πλευρά. Η Δήλωση ΕΕ Τουρκίας για το μεταναστευτικό δεν επηρεάζεται.