Σοκ για την τουρκική αεροπορία και τα F-16 της ο τερματισμός των F-35

Σοκ για την τουρκική αεροπορία και τα F-16 της ο τερματισμός των F-35

«Η Τουρκία σταματά τις εισαγωγές ξένου αμυντικού υλικού εκτός αν είναι απόλυτα αναγκαίο»

Τεράστιο πρόβλημα διαθεσιμότητας θα αντιμετωπίσουν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες, τα τουρκικά F-16 μετά τον αποκλεισμό της Άγκυρας από το πρόγραμμα των μαχητικών στελθ F-35.

Σύμφωνα με πηγές του αμερικανικού πενταγώνου είναι θέμα χρόνου να δοθεί εντολή από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στην κατασκευάστρια εταιρεία, να πάψει την ροή ανταλλακτικών των F-16 προς την Τουρκία.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η τουρκική πολεμική αεροπορία διαθέτει περίπου 239 F-16 όλων των εκδόσεων, εκ των οποίων βέβαια ήδη τα περισσότερα είναι καθηλωμένα λόγω έλλειψης πιλότων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ισραηλινών αναλυτών, ένας σεβαστός αριθμός των τουρκικών F-16 θα συνεχίσει να πετάει, αν εφαρμοστεί και αυτή η πλευρά των κυρώσεων, καθώς οι υπεύθυνοι της τουρκικής αεροπορίας θα προχωρήσουν σε «κανιβαλισμό» των καθηλωμένων μαχητικών.

Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με την H.Res.372 του αμερικανικού Κογκρέσου η πλήρης εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας σε περίπτωση που αυτή προχωρήσει στην απόκτηση των S-400 θα επηρεάσει επίσης συστήματα όπως τα ελικόπτερα Σινούκ και Μπλακχωκ καθώς επίσης τα μαχητικά F-16.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την Yeni Safak ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ, δήλωσε σε δημοσιογράφους σήμερα πως οι τουρκικές εταιρείες που ζημιώνονται από την υπόθεση των F-35 θα αξιολογήσουν τις οικονομικές απώλειες και το πως θα αποζημιωθούν.

Αυτό που αξίζει όμως να σημειωθεί είναι πως τόνισε πως η Τουρκία δεν θα εισάγει ξένο αμυντικό υλικό από τώρα εκτός και αν είναι απόλυτα αναγκαίο.

Με αυτή την απόφαση πολλά από τα project της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας αναμένεται να πληγούν.

Παρακαλούμε περιμένετε ...