Τσαβούσογλου: Θα αυξήσουμε τη δραστηριότητα μας στην Κύπρο αν μας επιβάλουν κυρώσεις

Τσαβούσογλου: Θα αυξήσουμε τη δραστηριότητα μας στην Κύπρο αν μας επιβάλουν κυρώσεις

Στις εργασίες που κάνουμε στην δική μας υφαλοκρηπίδα, δεν έχει κανείς το δικαίωμα να ανακατεύεται, είπε

«Η Τουρκία θα απαντήσει, στην περίπτωση που η ΕΕ λάβει μέτρα εναντίον της, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει τις δραστηριότητες της στην Κύπρο», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε κοινή συνέντευξή του με τον Ελβετό ομόλογό του, Ιγκνάσιο Κάσσις, στην Άγκυρα.

Στις δηλώσεις του ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε, ότι «εμείς δεν θέσαμε σε εφαρμογή την συμφωνία επανεισδοχής για τους πρόσφυγες, επειδή υπήρξε καθυστέρηση στην απελευθέρωση της βίζας, εμείς θέλουμε να εφαρμοστούν και τα δύο ταυτόχρονα». Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ακόμη ότι «η ΕΕ δεν πρέπει να στηρίζει λάθη με την αντίληψη αυτής της σαχλής αλληλεγγύης».

«Και οι ίδιοι γνωρίζουν, ότι οι προσδοκίες μας είναι ξεκάθαρες. Να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» είπε ακόμη και πρόσθεσε ότι «τυχόν βήματα εναντίον μας δεν θα ωφελήσουν καθόλου, θα είναι αντιπαραγωγικά». Τόνισε δε, ότι «αν γίνει βήμα εναντίον μας στο όνομα και μόνο της αλληλεγγύης, εμείς και θα απαντήσουμε, αλλά και θα αυξήσουμε τις δραστηριότητές μας στην Κύπρο, δεν διστάζουμε σε αυτό το θέμα. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και της "ΤΔΒΚ"».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε, ότι η δική τους πρόταση είναι πολύ ξεκάθαρη. «Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στις πηγές γύρω από το νησί και αυτά τα δικαιώματα πρέπει να τεθούν υπό εγγύηση». Υποστήριξε δε, ότι «άλλωστε στις εργασίες που κάναμε στη δική μας υφαλοκρηπίδα, δεν έχει δικαίωμα κανείς να ανακατεύεται».

Από την πλευρά του, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ελβετός ΥΠΕΞ ανέφερε, ότι «δεν μπορεί να υπάρξει λύση, χωρίς διάλογο σε αυτό το θέμα. Για τη λύση πρέπει να δημιουργηθεί ένα κανάλι διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου». Ο Ελβετός Υπουργός είπε ότι «η Ελβετία είναι έτοιμη να προετοιμάσει το κατάλληλο περιβάλλον για την λύση αυτού του βασικού προβλήματος».

1
σχόλιο
  1. avatar ΝΙΚΟΣ

    Οι Τούρκοι αποδεικνύουν ότι έχουν παραμείνει αυτό που ήταν στις ρίζες τους όταν εμφανίστηκαν στη Μ. Ασία, άσχετα αν σήμερα φοράνε κουστούμια και γραβάτες, είναι πάντα ληστές

Παρακαλούμε περιμένετε ...