Τα πρώτα μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας

Τα πρώτα μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας

Σε πρώτη φάση προτείνονται πολιτικά και διπλωματικά μέτρα και σε δεύτερη κυρώσεις

Μια σειρά από πολιτικά και διπλωματικά μέτρα έναντι της Τουρκίας, για τις έκνομες δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ, προτείνουν σε πρώτο χρόνο η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και η Κομισιόν προς τα 28 κράτη-μέλη, όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα μέτρα περιλαμβάνουν εισηγήσεις για αναστολή της Αεροπορικής Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και για πάγωμα υψηλών πολιτικών διαλόγων, καθώς και προενταξιακών κονδυλίων. Σε ό,τι αφορά τα «στοχευμένα μέτρα», δηλαδή τις κυρώσεις, παραπέμπονται σε δεύτερη φάση, αλλά έχουν σκιαγραφηθεί με μια ουσιαστική προσθήκη, που περιλήφθηκε στο κείμενο μετά από παρέμβαση των γραφείων της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και του Κύπριου Επιτρόπου, Χρήστου Στυλιανίδη.

Η έγκριση των μέτρων που προτείνονται, απαιτεί ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών-μελών, κάτι στο οποίο προσβλέπει η Λευκωσία εντός των επόμενων 10 ημερών. Οι προτάσεις Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και Κομισιόν προς τους 28, συνολικής έκτασης δύο σελίδων, αναφέρουν επίσης, ότι πιθανά μέτρα προς απάντηση των τουρκικών έκνομων δραστηριοτήτων δεν αποκλείουν τη διαρκή δραστηριότητα και τις διπλωματικές προσπάθειες από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ και την Κομισιόν, με στόχο όπως αναφέρεται, να αποφευχθεί κλιμάκωση και τελικά να ενθαρρύνουν βιώσιμες λύσεις «σε ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο», σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές των καλών γειτονικών σχέσεων, ενώ λαμβάνουν υπόψη και το πλαίσιο της διαδικασίας λύσης υπό τον ΟΗΕ.