Νέο παραλήρημα του Τουρκικού ΥΠΕΞ κατά Ελλάδας, Κύπρου και ΕΕ

Νέο παραλήρημα του Τουρκικού ΥΠΕΞ κατά Ελλάδας, Κύπρου και ΕΕ

Με ανακοίνωση επαναλαμβάνει ότι οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ θα συνεχιστούν

Το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα, ότι απορρίπτει τις δηλώσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες οι τουρκικές εξορυκτικές δραστηριότητες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο ανοικτά της Κύπρου είναι παράνομες.

Στην ανακοίνωση του το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει την Ελλάδα «κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης» και «άτακτο παιδί της Ευρώπης» την ελληνοκυπριακή διοίκηση της Κύπρου -όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία-, η οποία όπως υποστηρίζει, έγινε μέλος της ΕΕ κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Προσθέτει δε, ότι ως εκ τούτου η ΕΕ δεν μπορεί να είναι αμερόληπτος μεσολαβητής στο κυπριακό πρόβλημα.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει, ότι το πλοίο Fatih έχει ξεκινήσει εξορυκτικές δραστηριότητες δυτικά της Κύπρου από τις αρχές του Μαΐου και ότι το πλοίο Yavuz έφθασε πρόσφατα ανατολικά της Κύπρου και θα προχωρήσει σε εξορυκτικές δραστηριότητες.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Όπως είναι γνωστό, το πλωτό γεωτρύπανο μας Yavuz ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου τις εργασίες γεώτρησης εντός των οικοπέδων δυτικά της Κύπρου, για τα οποία παραχώρησε άδεια η Κυβέρνησή μας στα Τουρκικά Πετρέλαια (TP) τα έτη 2009 & 2012 και εντός της υφαλοκρηπίδας που δήλωσε η χώρα μας στα Ηνωμένα Έθνη. Το πλωτό γεωτρύπανο 'Yavuz' μετέβη, επίσης, πρόσφατα στα νότια της χερσονήσου της Καρπασίας και θα προχωρήσει σε εργασίες γεώτρησης εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων εντός των οικοπέδων, για τα οποία παραχώρησε άδεια η "ΤΔΒΚ" στα Τουρκικά Πετρέλαια (TP) το 2011.

Απορούμε για τις δηλώσεις που έκανε σε μία συνέντευξή του ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Δένδιας σχετικά με τις -σύμφωνες προς το διεθνές δίκαιο- εργασίες που διεξάγει η χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο τίτλος "το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης" ανήκει βασικά στην Ελλάδα. Το "άτακτο" παιδί της Ευρώπης από την άλλη, είναι η "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου", η οποία είναι μέλος της ΕΕ κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και μαζί με την Ελλάδα παρασύρουν εδώ και χρόνια την Ανατολική Μεσόγειο στην αστάθεια. Το γεγονός ότι η "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση" είναι μέλος της ΕΕ δήθεν εκπροσωπώντας ολόκληρο το Νησί, δεν της δίνει το δικαίωμα να καταπατά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκουπρίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, αρνούμαστε τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ και των αξιωματούχων της ΕΕ που χαρακτηρίζουν τις ενέργειες της χώρας μας παράνομες. Είναι ενδεικτικό, ότι σε αυτές τις δηλώσεıς δεν έγινε καμία αναφορά στους Τουρκοπρίους, από κοινού ιδρυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας, των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται από το 1963 και ότι οι Τουρκούπριοι αντιμετωπίζονται σαν να μην υπάρχουν στο Νησί.

Η ΕΕ έγινε και αυτή ένας από τους δρώντες στην παρανομία, συμμετέχοντας στο παιχνίδι που παίζει το δίδυμο Ελληνοκυπριακής Διοίκησης-Ελλάδας εις βάρος των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, ισότιμων κατόχων του Νησιού. Επομένως, έχει καταστεί ολοφάνερο, ότι η ΕΕ δεν δύναται να αναλάβει έναν ουδέτερο ρόλο διαμεσολαβητή στην διαδικασία διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού ζητήματος.

Όσον αφορά τις πηγές των υδρογονανθράκων, όσο η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν συμπεριλαμβάνει τους Τουρκοκυπρίους στον διαμοιρασμό των εσόδων και στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και όσο δεν διασφαλίζει τα δικαιώματά τους, η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του Τουρκοκυπριακού λαού γύρω από το Νησί, όπως προστατεύει τα δικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το πλαίσιο, στηρίζουμε απόλυτα τις δηλώσεις των αρχών της "ΤΔΒΚ", οι οποίες παραχώρησαν τις άδειες που αποτελούν τη νόμιμη και έγκυρη βάση για τις εργασίες του πλωτού γεωτρυπάνου μας».