Τι κάνουν διαφορετικά οι δυνατοί και αποφασιστικοί άνθρωποι

Τι κάνουν διαφορετικά οι δυνατοί και αποφασιστικοί άνθρωποι

Από το μπάσκετ ως και το γραφείο, η πρόβλεψη της συμπεριφοράς είναι το μεγάλο κλειδί

Η ψυχολογία μελετά εδώ και δεκαετίες τον νου και τις εκδηλώσεις του, θέλοντας να διακριβώσει τι ακριβώς κάνουν διαφορετικά οι ισχυροί και ηγετικοί τύποι σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους.

«Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών δείχνει ότι η δύναμη ενεργοποιεί τη σκέψη, τον λόγο και την πράξη και κατευθύνει το άτομο προς μεγάλους στόχους που συνδέονται με τους επαγγελματικούς ρόλους, τις προδιαθέσεις, τα καθήκοντα και τις ευκαιρίες», μας λέει μια πρόσφατη μελέτη.

«Η δύναμη μεγιστοποιεί την αυτοέκφραση … τονώνει την αυτοπεποίθηση, τον αυτοέλεγχο και δίνει προτεραιότητα στις προσπάθειες προώθησης των προσωπικών στόχων», καταλήγει.

Τι κάνουν όμως διαφορετικά οι ισχυροί ή όσοι νιώθουν πως έχουν δύναμη στα χέρια τους; «Κάνουν παράξενα, ανεξέλεγκτα πράγματα», μας λέει η μελέτη. «Η δύναμη κινητοποιεί συνήθως τους ανθρώπους σε κάποιες προβλέψιμες κατευθύνσεις», εξηγεί ο καθηγητής ψυχολογίας του New York University, Joe Magee, «η δύναμη επηρεάζει όμως και την ισορροπία της προσοχής στον εαυτό απέναντι στους άλλους».

Το αποτέλεσμα; Είτε είσαι δισεκατομμυριούχος είτε πετυχημένο στέλεχος, τείνεις να βλέπεις τους ανθρώπους γύρω σου με όρους πώς μπορούν να εξυπηρετήσουν τους στόχους σου, αντί να εκτιμάς το πώς είναι ως άνθρωποι.

Στους πρόσφατους τελικούς του NBA, ο βαθύπλουτος μεγαλομέτοχος των Golden State Warriors, Mark Stevens, έσπρωξε τον Kyle Lowry των Toronto Raptors, όταν εκείνος προσπαθώντας να πιάσει μια πάσα έπεσε πάνω στους θεατές της πρώτης σειράς. Ο Lowry θύμωσε, ζήτησε την αποβολή του παράγοντα και το NBA του έριξε πρόστιμο 500.000 δολαρίων!

«Είμαι υποχρεωμένος να πω πως είναι η δύναμή του αυτή που του έδωσε τη δυνατότητα να καθίσει πρώτη σειρά, η οποία τον έφερε έτσι σε θέση να διαπληκτιστεί με τον παίκτη», λέει χαρακτηριστικά ο ψυχολόγος. Η απρόβλεπτη κίνηση του πανίσχυρου Mark Stevens είναι αυτό που κάνουν διαφορετικά οι δυνατοί, για καλό ή για κακό.