Απειλητικός Ερντογάν: Θα μιλήσουμε στην Ανατολική Μεσόγειο σε γλώσσα που θα καταλάβουν

Απειλητικός Ερντογάν: Θα μιλήσουμε στην Ανατολική Μεσόγειο σε γλώσσα που θα καταλάβουν

«Είναι απαράδεκτο να διεκδικούν πράγματα εκεί όσοι δεν έχουν δικαιώματα»

Επιστρέφοντας από την επίσκεψή του στην Κίνα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου σε δημοσιογράφους εμφανιζόμενος και πάλι προκλητικός ως προς την Κύπρο.

Μεταξύ άλλων μίλησε και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι γεωτρήσεις της Κύπρου συνεχίζονται» επεσήμανε αρχικά σύμφωνα με την Sabah. «Τί είδους μέτρα λαμβάνονται ενάντια σε αυτή την παραβίαση του νόμου; Κάνουμε όλα τα νόμιμα βήματα. Αλλά αν συνεχίσουν να παραβιάζουν το νόμο, ξέρουμε πως να μιλήσουμε σε γλώσσα που θα καταλάβουν.

Είναι απαράδεκτο να διεκδικούν πράγματα εκεί όσοι δεν έχουν δικαιώματα. Η ΕΕ δεν δρα τίμια. Η «νότια Κύπρος» έγινε δεκτή στην ΕΕ ακόμα και αφού είπε όχι στο δημοψήφισμα. Ενώ η «Βόρεια Κύπρος» είπε ναι και δεν έγινε δεκτή.

H EE δεν έδωσε και τα χρήματα που έπρεπε να χορηγήσει στην βόρεια Κύπρο. Εμείς πως να πιστέψουμε αυτή την ΕΕ; Αυτοί δεν είναι έντιμοι. Όλοι τους είναι σφετεριστές. Κι εδώ πάλι τα ίδια κάνουν!» συμπλήρωσε.

Ερντογάν: Mη παράδοση των F-35 θα ισοδυναμεί με «κλοπή»

Τυχόν άρνηση των ΗΠΑ να παραδώσουν στην Τουρκία τα πολεμικά αεροσκάφη F-35 τα οποία έχει αγοράσει θα ισοδυναμεί με «κλοπή», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει στο Reuters ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία και να την εξαιρέσει από το πρόγραμμα κατασκευής F-35, αν αγοράσει τελικά τους S-400.

«Αν έχεις έναν πελάτη και αυτός ο πελάτης είναι τακτικός στις πληρωμές του πώς μπορείς να μην του δώσεις τα προϊόντα του; Αυτό θα ονομαζόταν κλοπή», τόνισε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους από την Κίνα σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Ο Ερντογάν εξήγησε ότι η Τουρκία έχει ήδη καταβάλει 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια για τα F-35 και της έχουν παραδοθεί τέσσερα αεροσκάφη, με Τούρκους πιλότους να πηγαίνουν στις ΗΠΑ για εκπαίδευση.

«Συνάψαμε συμφωνία για την αγορά 116 F-35. Δεν είμαστε απλώς αγοραστές, συμμετέχουμε και στην παραγωγή. Παράγουμε κάποια εξαρτήματα στην Τουρκία», τόνισε.