Yeni Safak: Άμεση οριοθέτηση ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης κατά του άξονα Ελλάδας-Κύπρου

Yeni Safak: Άμεση οριοθέτηση ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης κατά του άξονα Ελλάδας-Κύπρου

Σε δηλώσεις του στη Yeni Safak κάνει λόγο για κλοπή από την Ελλάδα 39 τ.χλμ. από την ΑΟΖ της Λιβύης

Επειγόντως συμφωνία Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης (Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας) για την ΑΟΖ, αγνοώντας τον αναγνωρισμένο από την διεθνή κοινότητα στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, προτείνει ο εν αποστρατεία Τούρκος υποστράτηγος Τζεμ Γκιουρντενίρ, υποστηρίζοντας ότι «τα 39 τετρσγωνικά χλμ. που έκλεψε η Ελλάδα από τον θαλάσσιο χώρο της Λιβύης, στην πραγματικότητα περιέχουν και περιοχές, που κλάπηκαν από την Τουρκία».

Σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, ο εν αποστρατεία υποστράτηγος Τζεμ Γκιουρντενίρ υποστηρίζει, ότι οι χώρες που βρίσκονται πίσω από τον Χάφτερ της Λιβύης, αυξάνουν την πίεση τους εναντίον της Τουρκίας καθημερινώς. Ο Τούρκος υποστράτηγος ανέφερε, ότι μετά την πτώση Καντάφι, η Λιβύη οδηγήθηκε σε χάος και συμπληρώνει ότι «το 2014 η Ελλάδα είδαμε ότι έκλεψε από τα θαλάσσια χωρικά ύδατα της Λιβύης 39 τ.χλμ., εκμεταλλευόμενη την λεγόμενη υφαλοκρηπίδα της Κρήτης. Με βάση το διεθνές δίκαιο, είναι αδύνατο η Κρήτη να πάρει τέτοιο θαλάσσιο χώρο από τη Λιβύη».

Ο Τούρκος εν αποστρατεία υποστράτηγος υποστηρίζει ακόμη, ότι «ασφαλώς σήμερα η Λιβύη δεν ζητά λογαριασμό γι' αυτό. Γιατί; Επειδή δεν έχουν Πολεμικό Ναυτικό. Η χώρα είναι κατακερματισμένη». Ο Τζεμ Γκιουρντενίρ αναφέρει, ότι επειγόντως πρέπει να συναφθεί μεταξύ Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων «επειδή πρέπει να πούμε ότι τα 39 τ. χλμ που κλάπηκαν από τη Λιβύη στην πραγματικότητα περιέχουν και περιοχές που κλάπηκαν και από την Τουρκία».

Ο Τούρκος απόστρατος τονίζει, ότι «η σύναψη συμφωνίας με την Λιβύη θα είναι μια τόσο σημαντική εξέλιξη, ώστε να προκαλέσει "σεισμό" στην Ελλάδα. Για την Ελλάδα είναι εφιάλτης. Γι' αυτό η στήριξη της κυβέρνησης της Τρίπολης, η οποία είναι ενάντια στο καθεστώς Χάφτερ, πιόνι των ΗΠΑ, δεν αποτελεί μόνο υποστήριξη της νόμιμης κυβέρνησης που αναγνωρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά ταυτόχρονα και μια κίνηση που θα προστατεύσει το μέλλον της Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο Τούρκος εν αποστρατεία υποστράτηγος υποστηρίζει, ότι το Τουρκικό ΥΠΕΞ πρέπει να αναζητήσει όλους τους τρόπους, για να συνάψει συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ, προσθέτοντας πως αν γίνει κάτι τέτοιο, ο άξονας Κύπρου -Ελλάδας εναντίον Τουρκίας θα καταρριφθεί.