Το πρώτο ρεπορτάζ του Ιβάν Γκολουνόφ μετά την αποφυλάκιση του

Το πρώτο ρεπορτάζ του Ιβάν Γκολουνόφ μετά την αποφυλάκιση του

Για τους αξιωματούχους της FSB που ελέγχουν με γνωστές τους οικογένειες τα νεκροταφεία της Μόσχας

Επέστρεψε στα ρεπορτάζ, ο Ιβάν Γκολουνόφ, μετά την απελευθέρωση του τηρώντας την υπόσχεση που είχε δώσει τη μέρα που αφέθηκε ελεύθερος να συνεχίσει δηλαδή, την ερευνητική δημοσιογραφία.

Ο ρωσικός ιστότοπος Meduza δημοσίευσε σήμερα το πρώτο ρεπορτάζ του Γκολουνόφ, εξαιτίας του οποίου φαίνεται πως είχε συλληφθεί τον Ιούνιο με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών. Η σύλληψη του είχε προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας, και στη συνέχεια να αφεθεί ελεύθερος καθώς αποδείχθηκε ότι οι κατηγορίες εναντίον του ήσαν αβάσιμες, ενώ ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος είχε κάνει λόγο για αυθαιρεσία.

Το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου, αναφέρεται στο πώς άτομα από την Σταυρούπολη ελληνικής καταγωγής (όπως φαίνεται από τα επίθετα τους) που είχαν στενούς δεσμούς με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας FSB της Μόσχας, άρχισαν να ελέγχουν τα νεκροταφεία της Μόσχας και των περιχώρων της, και κυρίως όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την ταφή των νεκρών.

Στο άρθρο αναφέρονται τα ονόματα δύο υψηλόβαθμων αξιωματούχων της FSB της Μόσχας του Αλεξέι Ντοροφέγεφ και του Μαράτ Μεντόγεφ. Σύμφωνα με το άρθρο-έρευνα, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το μοίρασμα της αγοράς που σχετίζεται με την ταφή των νεκρών άρχισε πριν από τέσσερα χρόνια. Ο τζίρος της αγοράς αυτής φθάνει τα 14-15 δισεκατομμύρια ρούβλια ετησίως (σύμφωνα με την εκτίμηση της Διεύθυνσης Εμπορίου και Υπηρεσιών της κυβέρνησης της Μόσχας). Μάλιστα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα έσοδα του κρατικού οργανισμού Ritual έφθαναν ετησίως τα 1,7 έως τα 3 δισ. ρούβλια. Το 2016 ο ίδιος οργανισμός μονοπωλούσε όλη την σχετική πληροφόρηση για τις κηδείες. Όλοι οι χώροι που χρησιμοποιούνται για τις τελετές, και οι χώροι στα νοσοκομεία και νεκροτομεία είχαν περιέλθει στην δικαιοδοσία του εν λόγω οργανισμού.

Προηγουμένως, με τα ζητήματα αυτά ασχολούνταν σε τοπικό επίπεδο εξειδικευμένες υπηρεσίες που ανελάμβαναν ιδιωτικές εταιρείες, γραφεία κηδειών. Ωστόσο το 2015 η Διεύθυνση εμπορίου και υπηρεσιών μετά από σωρεία έλεγχων που διενεργήθηκαν διαπίστωσε ότι οι υπηρεσίες σε τοπικό επίπεδο δεν ήσαν ποιοτικές. Μετά την απόφαση αυτή τα έσοδα του οργανισμού Ritual άρχισαν να αυξάνονται. Εάν το 2015 έφθαναν συνολικά τα 165 εκατομμύρια ρούβλια, μέσα σ' ένα χρόνο έφθασαν τα 2,5 δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο νυν διευθυντής του οργανισμού Ritual Αρτιόμ Γιεκίμοφ διορίστηκε στην θέση αυτή έχοντας την προστασία του στρατηγού Ντοροφέγιεφ. Ο Γιεκίμοφ θεωρείται στενός φίλος του συνταγματάρχη Μενόγεφ. Πρώτος αναπληρωτής του Γιεκίμοφ έγινε ο επιχειρηματίας από την περιοχή της Σταυρούπολης Βαλέριαν Μαζαράκη. Μετά από αυτό και σε σύντομο χρονικό διάστημα, στις διευθυντικές θέσεις όλων των νεκροταφείων της Μόσχας και των υπηρεσιών τελετών βρέθηκαν άτομα από την Σταυρούπολη. Επωφελή συμβόλαια για την φύλαξη των νεκροταφείων και την μεταφορά επισκεπτών στα νεκροταφεία ανέλαβαν οι εταιρείες της Αιμιλία Λεσκέβιτς. Η ίδια σύμφωνα με τον ιστότοπο Meduza, είναι συγγενής της Αναστασία Μαζαράκη, συζύγου του Λέβ Μαζαράκη, αδερφού του πρώτου αναπληρωτή διευθυντή του οργανισμού Ritual.

Οι οικογένειες Μεντόγεφ και Μαζαράκη, όπως επισημαίνει η έρευνα έχουν φιλικές σχέσεις, ενώ οι βίλες τους είναι η μία δίπλα στην άλλη στον ίδιο οικισμό, στον οποίο σύμφωνα με τον ιστότοπο βρίσκεται και η έπαυλη του στρατηγού της FSB Ντοροφέγεφ.