Απελευθερώθηκαν οι έξι τούρκοι που κρατούνταν στην Λιβύη

Απελευθερώθηκαν οι έξι τούρκοι που κρατούνταν στην Λιβύη

Οι δυνάμεις του Χάφταρ ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι κατέρριψαν «τουρκικό drone» στο διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης

Εξι τούρκοι πολίτες, οι οποίοι εκρατούντο από τις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ, απελευθερώθηκαν, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μία ημέρα αφού η Αγκυρα διατύπωσε απειλές για αντίποινα.

Παρουσιάζοντας τους έξι Τούρκους ως «ναυτικούς», πηγή του υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι απελευθερώθηκαν και ότι οι ίδιοι αποφάσισαν να παραμείνουν στην Λιβύη και να συνεχίσουν την εργασία τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει χθες ότι οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ θα αποτελούσαν «δικαιολογημένους στόχους», εάν δεν απελευθερώνονταν.

Ο Χάφταρ είχε απειλήσει την Παρασκευή με επιθέσεις κατά των τουρκικών συμφερόντων στην Λιβύη, κατηγορώντας την Αγκυρα ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τους αντιπάλους του της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που αναγνωρίζεται από την διεθνή κοινότητα και η έδρα της βρίσκεται στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Κλιμακώνοντας την ένταση, οι δυνάμεις του Χάφταρ ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι κατέρριψαν «τουρκικό drone» στο διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης.

Οι απειλές του Χαλίφα Χάφταρ κατά της Τουρκίας συμπίπτουν με την ανακατάληψη της πόλης Γκάριαν από τις δυνάμεις της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Η πόλη, που βρίσκεται σε απόσταση 100 περίπου χιλιομέτρων από την Τρίπολη είχε μετατραπεί σε στρατηγείο του Χάφταρ κατά την επιχείρησή του κατά της Τρίπολης και βρίσκεται σε απόσταση άνω των 1.000 χιλιομέτρων από το προπύργιό του, την Βεγγάζη.

Στις 19 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επιβεβαιώσει ότι η χώρα του τροφοδοτεί με όπλα τις δυνάμεις της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, γεγονός που επέτρεψε στην Τρίπολη «να εξισορροπήσει» την κατάσταση απέναντι στις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.