Στα ανοιχτά της Μερσίνας το Γιαβούζ – Πού θα γίνει η πρώτη γεώτρηση

Στα ανοιχτά της Μερσίνας το Γιαβούζ – Πού θα γίνει η πρώτη γεώτρηση

H ιδέα της Λευκωσίας για αντιπερισπασμό στις αξιώσεις των Τούρκων

Στα ανοιχτά της Μερσίνας αγκυροβόλησε χθες το βράδυ το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ.

Σύμφωνα με το sigmalive που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA, το Γιαβούζ θα παραμείνει στα ανοιχτά της Μερσίνας για κάποιο διάστημα, μέχρι να κατευθυνθεί προς την Καρπασία των Κατεχομένων, όπου θα διεξάγει την πρώτη του γεώτρηση.

Η Λευκωσία «κοντράρει» την Άγκυρα, έβγαλε NAVTEX με φόντο το Γιαβούζ

Η Κυπριακή Δημοκρατία, με Navtex που εξέδωσε, δέσμευσε μεγάλη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Κάβο Γκρέκο που καλύπτει μεγάλο μέρος του τεμαχίου 3 και μέρος του τεμαχίου 2 της κυπριακής ΑΟΖ, εντός της περιοχής ευθύνης του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης, για ναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά για τη Δευτέρα 1η Ιουλίου που θα επαναληφθεί και την Τετάρτη 10 Ιουλίου.

Το νοτιοανατολικό άκρο της περιοχής που δεσμεύτηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, συνορεύει με τον στόχο «Σουπιά», όπου ερευνητική γεώτρηση παρεμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία τον Φεβρουάριο του 2018. Σύμφωνα με τη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην περιοχή θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά και θα είναι «πολύ επικίνδυνη για ναυσιπλοΐα».

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η Τουρκία, τουλάχιστον μέχρι και αργά χθες, δεν είχε αντιδράσει ως συνηθίζει με δήθεν αντι-Navtex με την οποία θα θεωρεί ως «μη εκδοθείσα» τη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι εμφανές ότι η Navtex έχει προληπτικό χαρακτήρα και απαντά σε τουρκικές απειλές ότι θα μεταφέρει το γεωτρύπανο Γιαβούζ σε περιοχή του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ, με σκοπό αφενός να συνεχίσει την αμφισβήτηση της ΑΟΖ που ξεκίνησε με την παρεμπόδιση της γεώτρησης στη «Σουπιά» και να δικαιολογήσει τις τότε ενέργειες.  Επίσης, η Τουρκία θέλει να βάλει νέα εμπόδια σε νέο σχέδιο γεώτρησης στον ίδιο στόχο που βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά και την αναμενόμενη είσοδο και της γαλλικής ΤΟΤΑL στα δικαιώματα του τεμαχίου μαζί με τις ΕΝΙ και Kogas.

Αν και δεν γίνεται αναφορά είναι πολύ πιθανό η σχεδιαζόμενη άσκηση να αφορά κοινή άσκηση με συμμετοχή πολεμικού ναυτικού άλλης χώρας. Να σημειωθεί ότι νότια της Κύπρου τις τελευταίες μέρες γαλλικά πολεμικά πλοία πλέουν σε περιοχή στα ανοικτά του άξονα των ακτών μεταξύ Λεμεσού και Λάρνακας, ενώ ένα από αυτά παραμένει στο λιμάνι Λεμεσού.

H ιδέα της Λευκωσίας για αντιπερισπασμό στις αξιώσεις των Τούρκων

Η Λευκωσία, αν και συνεχίζει να απορρίπτει τη διασύνδεση του κυπριακού προβλήματος με το θέμα του φυσικού αερίου, εκτιμώντας ότι, μια τέτοια εξέλιξη, «θα είναι καταστροφική εφ’ όλης της ύλης για την Κυπριακή Δημοκρατία», εντούτοις, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Σημερινής», φαίνεται να μελετά την ιδέα δημιουργίας ενός κοινού ενεργειακού φόρουμ, με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, στο πλαίσιο του οποίου θα μπορούν να ενημερώνονται για όλες τις εξελίξεις στα ενεργειακά, χωρίς, ωστόσο, να έχουν συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, έως την επίλυση του Κυπριακού.

Ιδέα, η οποία, ωστόσο, δεν προβλέπεται να βρει ευήκοα ώτα στην άλλη πλευρά, αφού θέση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων είναι η σύσταση μεικτής επιτροπής από εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων, η οποία να διαχειρισθεί όλα τα ζητήματα φυσικού αερίου, γεγονός που, επί της ουσίας, θα συνιστούσε μιαν  άτυπη αναγνώριση του κατοχικού μορφώματος από την ΚΔ.