Διπλωματικές διεργασίες για την εκπροσώπηση της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Διπλωματικές διεργασίες για την εκπροσώπηση της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Δεν θα εκπροσωπηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς ανήκει σε διαφορετική ευρωομάδα

Σε διπλωματικές διεργασίες βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, για την εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία είναι προγραμματισμένη για αύριο Κυριακή, μετά το ατύχημα που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος υποβλήθηκε σε εγχείρηση στο πόδι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο τ/σ ΣΙΓΜΑ, η Λευκωσία θα εκπροσωπηθεί είτε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόνλαντ Τουσκ, είτε από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί το αργότερο έως το βράδυ του Σαββάτου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο λόγος που δεν θα εκπροσωπηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στην εν λόγω Σύνοδο από την Ελλάδα, όπως έγινε στο παρελθόν, είναι γιατί στην συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα διεξαχθεί ψηφοφορία για τα ονόματα που θα καλύψουν τις προεδρίες των Ευρωπαϊκών θεσμών. Όπως αναφέρεται, επειδή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), δεν θα ήταν διπλωματικό ορθό να εκπροσωπηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανήκει σε άλλη ευρωομάδα.

Ως εκ τούτου, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπηθεί κατά πάσα πιθανότητα από τον κ. Τουσκ, με τον οποίο η κυπριακή διπλωματία θα επικοινωνήσει, για να το επιβεβαιώσει, μόλις αυτός φτάσει στις Βρυξέλλες από την Ιαπωνία, όπου βρισκόταν για τη Σύνοδο των G-20.