Τραμπ: Ένας πόλεμος με το Ιράν δεν θα διαρκούσε πολύ

Τραμπ: Ένας πόλεμος με το Ιράν δεν θα διαρκούσε πολύ

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως ελπίζει ότι δεν θα γίνει πόλεμος όμως είναι αποφασισμένος για όλα

Σε δηλώσεις του, ο Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε πως ελπίζει ότι δεν θα γίνει πόλεμος με το Ιράν, ωστόσο όμως ξεκαθάρισε πως αν κάτι τέτοιο γίνει, δεν θα είχε μεγάλη διάρκεια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν σε θέση ισχύος σε περίπτωση πολέμου εναντίον του Ιράν και μια ενδεχόμενη σύγκρουση, στην οποία δεν θα εμπλέκονταν χερσαία στρατεύματα, «δεν θα διαρκούσε πολύ», δήλωσε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως ελπίζει ότι δεν θα γίνει πόλεμος.

«Αλλά είμαστε σε μια πολύ ισχυρή θέση αν κάτι συμβεί. Είμαστε σε πολύ ισχυρή θέση, και δεν θα διαρκούσε πολύ», διαβεβαίωσε.

«Δεν θα διαρκούσε πολύ και δεν μιλάω για μπότες στο έδαφος [χερσαία στρατεύματα]», πρόσθεσε.

Η Τεχεράνη φαίνεται σήμερα να προσπαθεί να μετριάσει τις εντάσεις στον Κόλπο, έπειτα από μια πολύ σθεναρή πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση αμερικανικών κυρώσεων με εξαιρετικά πολιτικό χαρακτήρα.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα τηλεφωνικώς στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν πως η χώρα του δεν επιδιώκει «τον πόλεμο με καμία χώρα», ούτε και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Προειδοποίησε επίσης τον Μακρόν ότι η Τεχεράνη μπορεί να παραιτηθεί και από άλλες δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει στη Βιέννη.

Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες αφού η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Τεχεράνη για επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια, ενώ ακολούθησε κατάρριψη ενός στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) ανοικτά των ιρανικών ακτών.

Το Ιράν αρνήθηκε ότι φέρει την ευθύνη για τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια και είπε πως το drone βρισκόταν στον δικό του εναέριο χώρο. Ο Τραμπ ακύρωσε στη συνέχεια ένα πλήγμα αντιποίνων επειδή όπως είπε θα σκότωνε πολλούς Ιρανούς.

Η ρητορική ανάμεσα στις δύο πλευρές αυξήθηκε, με τον Τραμπ να απειλεί με τον «αφανισμό» του Ιράν μετά τις δηλώσεις του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί ο οποίος χαρακτήρισε χθες Τρίτη τον Λευκό Οίκο «διανοητικά καθυστερημένο».

«Νομίζω ότι η ηγεσία τους δεν είναι έξυπνη», δήλωσε σήμερα ο Τραμπ στο Business Network. «Το Ιράν καταρρέει», πρόσθεσε, επικαλούμενος τις τσουχτερές κυρώσεις των ΗΠΑ καθώς και την αναταραχή στη χώρα και άλλες οικονομικές πιέσεις.