Απέδρασε Ιταλός μαφιόζος, παραιτήθηκε ο διευθυντής των φυλακών

Απέδρασε Ιταλός μαφιόζος, παραιτήθηκε ο διευθυντής των φυλακών

Κατάφερε να ξεφύγει από μια τρύπα στην οροφή του κτιρίου

Ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Σωφρονισμού (INR), που επιβλέπει το σύστημα των φυλακών στην Ουρουγουάη, υπέβαλε χθες την παραίτησή του, την επομένη της θεαματικής απόδρασης ηγετικού στελέχους της Ντράνγκετα, οργάνωσης της ιταλικής μαφίας που κυριαρχεί στην περιοχή της Καλαβρίας, από φυλακή στο Μοντεβιδέο.

Ο Ρόκο Μοράμπιτο, κρατούμενος από το 2017 ενόψει της έκδοσής του στην Ιταλία, απέδρασε το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, μαζί με άλλους τρεις εγκλείστους, χάρη σε μια τρύπα στην οροφή του κτιρίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών γνωστοποίησε με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ότι έκανε δεκτή την παραίτηση του Αλμπέρτο Γαδέα, υπηρεσιακού διευθυντή του INR. Πρόσθεσε ότι έχουν κινηθεί διοικητικές διαδικασίες για το προσωπικό της φυλακής.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση δεν έχει εκφραστεί δημόσια για τις συνθήκες της απόδρασης του Ιταλού, ο οποίος συνελήφθη το 2017 στην Ουρουγουάη, όπου ζούσε παράνομα επί 13 χρόνια με ψευδώνυμο. Το 2018, οι αρχές της λατινοαμερικάνικης χώρας έδωσαν πράσινο φως για να αρχίσει η διαδικασία έκδοσής του.

Πολύ γρήγορα αφού μεταδόθηκε η είδηση της απόδρασης, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι απαίτησε «εξηγήσεις από την κυβέρνηση στο Μοντεβιδέο».

«Είναι ανησυχητικό και σοβαρό ότι ένας εγκληματίας όπως ο Ρόκο Μοράμπιτο, αφεντικό της Ντράνγκετα, κατάφερε να αποδράσει από φυλακή της Ουρουγουάης όπου κρατείτο εν αναμονή της έκδοσής του στην Ιταλία», έκρινε όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Μοράμπιτο, 52 ετών, φιγουράρει στην κορυφή του καταλόγου των κακοποιών που ανήκουν στη Ντράνγκετα και καταζητούνται από τις ιταλικές διωκτικές αρχές.

Η αστυνομία τον έψαχνε από το 1995, ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε κόκκινη ειδοποίηση — διεθνές ένταλμα σύλληψης — της Ιντερπόλ διότι ανήκε από το 1988 ως το 1994 σε συμμορία του οργανωμένου εγκλήματος η οποία επιδιδόταν σε διακίνηση ναρκωτικών.

Συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2017 σε ξενοδοχείο στο Μοντεβιδέο. Ζούσε για 13 χρόνια στην Ουρουγουάη, στο παραθαλάσσιο θέρετρο Πούντα δελ Έστε, 140 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Είχε εξασφαλίσει έγγραφα και άδεια παραμονής από τις αρχές της Ουρουγουάης παρουσιάζοντας ένα βραζιλιάνικο διαβατήριο με το όνομα Φρανσίσκου Καπελέτου.

Ο Μοράμπιτο, που είχε καταδικαστεί ερήμην από την ιταλική δικαιοσύνη να εκτίσει 28 χρόνια κάθειρξη, ποινή που αυξήθηκε αργότερα στα 30 χρόνια, εντοπίστηκε από τις διωκτικές αρχές της Ουρουγουάης όταν έγραψε την κόρη του στο κολέγιο με το πραγματικό της όνομα