Οι αυτοδιοικητικές εκλογές βαθαίνουν την πολιτική κρίση στην Αλβανία

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές βαθαίνουν την πολιτική κρίση στην Αλβανία

Το Εκλογικό Κολλέγιο έκρινε παράνομη την ακύρωση τους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η πολιτική κρίση στην Αλβανία η οποία εξελίσσεται τους τελευταίους 5 μήνες, βαθαίνει ακόμη περισσότερο, καθώς το ανώτατο θεσμικό όργανο εκλογών της χώρας, το Εκλογικό Κολλέγιο, έβγαλε απόφαση κατά του διατάγματος του Προέδρου Ίλιρ Μέτα, να ακυρώσει τις προγραμματισμένες για τις 30 Ιουνίου αυτοδιοικητικές εκλογές.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ibna, σύμφωνα με την απόφαση, ο πρόεδρος δεν μπορεί να ακυρώσει την ημερομηνία των εκλογών, χωρίς να ανακοινώσει άλλη ημερομηνία εκλογών. Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις. Το βράδυ της Δευτέρας ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λούλζιμ Μπάσα έδωσε συνέντευξη Τύπου, στην οποία είπε ότι ανέμενε την ανακοίνωση αυτής της απόφασης και ότι «το εκλογικό σώμα δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένα εργαλείο στα χέρια του πρωθυπουργού Ράμα, για να νομιμοποιήσει τις ψευδείς εκλογές της 30ης Ιουνίου».

Ο Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας, Ίλιρ Μέτα, παρέδωσε επίσης το πρωί της Τρίτης συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι «η απόφαση του Εκλογικού Κολλεγίου έχει ληφθεί υπό πίεση». Σύμφωνα με τον ίδιο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας είναι το μόνο που μπορεί να αποφασίσει για την απόφασή του.

Τη Δευτέρα ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Φίλιπ Ρίκερ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου, ενώ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Έντζο Μοαβέρο Μιλανέσι, δήλωσε ότι όλες οι πράξεις βίας πρέπει να αποφευχθούν κατά την ημερομηνία των εκλογών.

Η πολιτική κρίση στη χώρα ξεκίνησε πριν από 5 μήνες, όταν η αντιπολίτευση βγήκε στους δρόμους απαιτώντας τη διεξαγωγή νέων εθνικών εκλογών. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Έντι Ράμα για διαφθορά και εκλογική απάτη στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2017.

Η κρίση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο όταν η αντιπολίτευση αποφάσισε να μποϊκοτάρει το Κοινοβούλιο και πριν από λίγο καιρό η γερμανική εφημερίδα Bild διέρρευσε αρκετές συνομιλίες, που περιελάμβαναν ανώτερους σοσιαλιστές αξιωματούχους, που φέρεται ότι συζητούσαν θέματα αγοράς ψήφων στο τηλέφωνο.