Αμερικανοουκρανική άσκηση στην «αυλή» των Ρώσων με ελληνική συμμετοχή

Αμερικανοουκρανική άσκηση στην «αυλή» των Ρώσων με ελληνική συμμετοχή

Σε αυτή θα συμμετάσχουν μαζί με τις ΗΠΑ συνολικά 19 χώρες

Λίγες ημέρες έμειναν μέχρι την έναρξη της άσκησης Sea Breeze 2019 που θα διεξαχθεί στην περιοχή της Ουκρανίας. Σε αυτή θα συμμετάσχουν μαζί με τις ΗΠΑ συνολικά 19 χώρες που θα στείλουν 32 πλοία, 24 αεροσκάφη και πάνω από 3.000 στρατιώτες.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Πρόκειται να για ετήσια άσκηση και φέτος θα διαρκέσει από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 12. Η άσκηση συνδιοργανώνεται από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία. Στο πλαίσιό της θα διεξαχθούν σενάρια που έχουν να κάνουν με την προστασία κρίσιμων υποδομών, δυναμική προστασία και επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφάλειας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του 6ου αμερικανικού στόλου θα συμμετάσχουν Βουλγαρία, Καναδάς, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Λετονία, Μολδαβία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

Η Ελλάδα σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή που μίλησε στο news.gr, θα συμμετάσχει απλά με προσωπικό και δεν θα στείλει κάποιο πλοίο.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η άσκηση αυτή θα γίνει σε μια περιοχή που θεωρείται ως η «αυλή» της Ρωσίας, κάτι που αναμένεται να προξενήσει τουλάχιστον την δυσφορία της Μόσχας.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη άσκηση δείχνει πως στην παρούσα τουλάχιστον φάση, οι σχέσεις σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας συνεχίζονται κανονικά καθώς η ολοένα και πιο στενή συνεργασία της Άγκυρας με την Μόσχα, φαίνεται πως δεν είναι σε τέτοιο επίπεδο ακόμα που να κάνει την γειτονική χώρα να αλλάξει γνώμη.

Επίσης σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή του news.gr στην Τουρκία, Αμερικανοί αξιωματούχοι στην γειτονική χώρα τόνισαν πρόσφατα πως οι ΗΠΑ και η Τουρκία, θα συνεχίσουν να διενεργούν από κοινού ναυτικές και στρατιωτικές ασκήσεις σε διάφορες περιοχές.