Πρωτοφανές κύμα καύσωνα θα σαρώσει την Ευρώπη

Πρωτοφανές κύμα καύσωνα θα σαρώσει την Ευρώπη

Από τη Βρετανία μέχρι τη Γερμανία και το Βέλγιο ο υδράργυρος θα φτάσει τους 40 βαθμούς

Ένα πρωτοφανές σε ένταση και σε διάρκεια κύμα καύσωνα ετοιμάζεται να βιώσει την επόμενη εβδομάδα η Ευρώπη, σύμφωνα με πολλές μετεωρολογικές υπηρεσίες που επισημαίνουν ότι τα φαινόμενα αυτά θα πολλαπλασιαστούν λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τη Βρετανία μέχρι τη Γερμανία και το Βέλγιο, οι θερμές αέριες μάζες από τη βόρεια Αφρική και την Ισπανία θα ανεβάσουν τον υδράργυρο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Τα χειρότερα όμως έπονται: η Τρίτη, η Τετάρτη, ίσως και η Πέμπτη, να είναι οι πιο ζεστές ημέρες του φετινού καλοκαιριού, με το θερμόμετρο να αναμένεται να φτάσει έως και τους 40 βαθμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας σε ορισμένες περιοχές.

Στη Γερμανία, η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει στους 37 βαθμούς την Τρίτη και τους 38 την Τετάρτη, πριν αρχίσει να υποχωρεί, σύμφωνα με την υπηρεσία Wetter Deutschland.

Σε «κίτρινο συναγερμό» έχει κηρυχθεί η Ισπανία από τη δημόσια υπηρεσία μετεωρολογίας (Aemet) για την Κυριακή. Σε πολλές βόρειες επαρχίες τα θερμόμετρα θα ξεπεράσουν τους 36 βαθμούς. Η Aemet προβλέπει «ένα καλοκαίρι πιο ζεστό από το σύνηθες», όπως συνέβη και το 2018, όμως οι θερμοκρασίες θα είναι μικρότερες από εκείνες που είχαν καταγραφεί την τριετία 2015-17.

Στο Βέλγιο, που επίσης εκδόθηκε προειδοποίηση για κύμα καύσωνα, οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι η θερμοκρασία θα φτάσει «το μέγιστο στους 34-35 βαθμούς". Η Ελβετία αναμένει επίσης "θερμοκρασίες καύσωνα την επόμενη εβδομάδα», που θα φτάνουν τους 36 βαθμούς την Τρίτη και τους 37 την Τετάρτη, σύμφωνα με τη MeteoSuisse.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η MetOffice προβλέπει «σφοδρές καταιγίδες» από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη. Οι καιρικές συνθήκες θα είναι «ζεστές, υγρές και ασταθείς».

Η μισή Γαλλία εκτιμάται ότι θα γνωρίσει «έναν καύσωνα μέγιστης έντασης», συγκρίσιμο με εκείνον του 2003, όπως είπε ο μετεωρολόγος Φρανσουά Γκουράν. «Αυτός ο καύσωνας φαίνεται ότι θα είναι χωρίς προηγούμενο για μήνα Ιούνιο», συνέχισε ο Γκουράν, προβλέποντας την κατάρριψη πολλών ρεκόρ. «Από το 1947, μόνο ο καύσωνας της περιόδου 18-28 Ιουνίου 2005 ήταν εξίσου σφοδρός. Αυτός που περιμένουμε θα είναι πιο έντονος, χωρίς προηγούμενο», τονίζει επίσης η Meteo-France.

Ο άγνωστος παράγοντας αυτού του καύσωνα είναι προς το παρόν η διάρκειά του: η Meteo-France προβλέπει «το ελάχιστο έξι ημέρες», από τη Δευτέρα 24 Ιουνίου μέχρι την Παρασκευή 29 Ιουνίου. Από την Τρίτη και μετά η θερμοκρασία σε περιοχές της Γαλλίας θα ανέβει στους 35-40 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας.