Ποινή… χάδι στους πέντε άνδρες της «Αγέλης» για τον ομαδικό βιασμό

Ποινή… χάδι στους πέντε άνδρες της «Αγέλης» για τον ομαδικό βιασμό

Η υπόθεση είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Ισπανία

Στα... μαλακά φαίνεται πως έπεσαν οι πέντε άνδρες της «Αγέλης» για τον ομαδικό βιασμό μιας 18χρονης νεαρής κοπέλας.

Η ανώτατη δικαστική αρχή της Ισπανίας καταδίκασε τελεσίδικα σήμερα πέντε άνδρες σε 15 χρόνια φυλάκιση για τον ομαδικό βιασμό μιας κοπέλας, στην υπόθεση της «Αγέλης», όπως είναι γνωστή, που πυροδότησε μια πρωτοφανή φεμινιστική κινητοποίηση πέρυσι.

Οι πέντε αυτοί άνδρες που είχαν το υποκοριστικό «Η Αγέλη των Λύκων» βίασαν ομαδικά ένα 18χρονο κορίτσι τον Ιούλιο του 2016 στην Παμπλόνα της βόρειας Ισπανίας, κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Σαν Φερμίν.

Δεν είχε περάσει ούτε τέταρτο από την ώρα που συνάντησαν την κοπέλα, η οποία ήταν μεθυσμένη, και οι άνδρες την κακοποίησαν ομαδικά και ήρθαν σε σεξουαλική επαφή μαζί της χωρίς προφυλακτικά στην είσοδο ενός κτιρίου προτού της κλέψουν το τηλέφωνο και την αφήσουν ημίγυμνη.

Στη συνέχεια, οι δράστες επαίρονταν για τις πράξεις τους και ανέβασαν στο WhatsApp φωτογραφίες από το «κατόρθωμά» τους.

Η πρωτόδικη καταδίκη τους τον Απρίλιο του 2018 σε εννέα χρόνια για σεξουαλική κακοποίηση -και όχι για βιασμό- και το γεγονός ότι αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι προκάλεσε οργή και τεράστιες διαδηλώσεις στη χώρα.

Η ποινή αυτή είχε επιβεβαιωθεί τον Δεκέμβριο από δευτεροβάθμιο δικαστήριο που είχε κρίνει ότι δεν υπήρξε βία και ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολο να διαπιστωθεί αν υπήρξε εκφοβισμός, οι δύο αναγκαίες προϋποθέσεις για να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία του βιασμού, σύμφωνα με τον ισπανικό ποινικό κώδικα.

Όμως το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε τις δύο δικαστικές αποφάσεις και θεώρησε ότι τα γεγονότα δεν μπορούσαν να συνιστούν αδίκημα σεξουαλικής κακοποίησης αλλά ότι συνιστούσαν πράγματι «βιασμό», αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Περιγράφοντας ένα «αυθεντικό σενάριο εκφοβισμού», οι πέντε δικαστές, εκ των οποίων δύο γυναίκες, υπογράμμισαν ότι σε «καμιά περίπτωση το θύμα δεν συναίνεσε στις σεξουαλικές πράξεις που διέπραξαν οι κατηγορούμενοι».

Ένας από τους κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε επιπλέον δύο χρόνια για την κλοπή του κινητού τηλεφώνου του θύματος.

Με αυτή την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, οι δράστες που ήταν προσωρινά ελεύθεροι και δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση του δικαστηρίου, θα οδηγηθούν στη φυλακή.