Πόσα έβγαλε ο Έλον Μασκ το 2018

Πόσα έβγαλε ο Έλον Μασκ το 2018

Οι αποδοχές του ήταν όσες των 65 πιο ακριβοπληρωμένων CEO των ΗΠΑ συνολικά

Όταν οι άλλοι «καθαρίζουν» εκατομμύρια, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla μετρά τις αποδοχές του σε δισεκατομμύρια.

Οι CEO βγάζουν πολλά λεφτά ετησίως, τα οποία κρίνονται ωστόσο «ψίχουλα» σε σχέση με τις αμοιβές του μεγάλου αστεριού της Silicon Valley. Αυτό αποκαλύπτει χαρακτηριστικά η έκθεση των «New York Times», πως ανταγωνισμός για τον Elon Musk δεν υπήρξε το 2018.

Η συμβουλευτική εταιρία Equilar έψαξε τις αποδοχές των γενικών διευθυντών των 200 μεγαλύτερων εισηγμένων αμερικανικών εταιριών για να καταρτίσει την πίνακα που δημοσιεύει η εφημερίδα. Την περσινή χρονιά λοιπόν ο CEO της Tesla έβγαλε 2,28 δισ. δολάρια, εκεί που ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος διευθύνων σύμβουλος των ΗΠΑ, ο David M. Zaslav της Discovery, κέρδισε 129 εκατ. δολάρια.

Η διαφορά ήταν μάλιστα τόσο ιλιγγιώδης που οι «Times» έπρεπε να «προσθέσουμε άλλη μια διάσταση» στο σχετικό γράφημα με τις αποδοχές των γενικών! Το ποσό που πήρε ο Elon από τον μισθό και το ποσοστό του στην Tesla καλύπτεται από τις συνολικές αποδοχές των 65 πρώτων γενικών.

Και δεν είναι μόνο οι μετοχές του που τον κάνουν ζάπλουτο, αλλά κι αυτό το ασυνήθιστο πακέτο αποδοχών με το οποίο αμείβεται για τη δουλειά του στην αυτοκινητοβιομηχανία και εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο τον Μάρτιο του 2018.

Το γεγονός εξάλλου ότι παραμένει ο μεγαλομέτοχος της Tesla τού δίνει εξτρά κίνητρα να πιάνει τους διευθυντικούς του στόχους, καθένας εκ των οποίων αντιπροσωπεύει δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες εκατομμύρια ως μπόνους.

Και πώς θα μπορούσε να ήταν εξάλλου διαφορετικά για έναν διευθυντή που πήγε την κεφαλαιοποίηση της εταιρίας από τα 40 στα 100 δισ. δολάρια;