Ντονμέζ: Δεν πρόκειται να αποκλείσουν την Τουρκία από την ανατολική Μεσόγειο

Ντονμέζ: Δεν πρόκειται να αποκλείσουν την Τουρκία από την ανατολική Μεσόγειο

«Αυτά τα γεωτρύπανα έχουν τη δυνατότητα να διεξάγουν 2-3 γεωτρήσεις τον χρόνο»

Το δικαίωμα της σύγχρονης Τουρκίας να έχει λόγο και ύπαρξη στην ανατ. Μεσόγειο πηγάζει από τον καιρό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υποστήριξε εμμέσως πλην σαφώς ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, ο οποίος δήλωσε με τρόπο κατηγορηματικό ότι κανείς δεν θα αποκλείσει την Τουρκία από τη Μεσόγειο σύμφωνα με το sigmalive.

Σύμφωνα με τον Φατίχ Ντονμέζ, η ανατολική Μεσόγειος την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν μία λίμνη ειρήνης, αλλά «όταν οι Οθωμανοί αποσύρθηκαν από αυτή τη γεωγραφική περιοχή, ήρθαν όλοι να βάλουν χέρι. Κι εμάς θέλουν να μας αποκλείσουν από εκεί, αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Είμαστε αποφασισμένοι να ψάξουμε μέχρι τέλους για τα δικαιώματά μας. Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο μέσα στη δική μας υφαλοκρηπίδα, και όπου αλλού έχουμε την άδεια να το κάνουμε», δήλωσε, όπως στα Κατεχόμενα.

«Το πλωτό γεωτρύπανο, που αποχαιρετήσαμε σήμερα, το ‘Γιαβούζ’ θα κάνει την πρώτη του γεώτρηση σε περιοχή που έχει αδειοδοτήσει το ψευδοκράτος την Εταιρεία Πετρελαίου», είπε.

Αναφερόμενος στο προσωπικό του ‘Γιαβούζ’, είπε ότι στην πλειοψηφία του είναι Τούρκοι και πως, αν υπάρχουν και μερικοί ξένοι, στο τιμόνι πάντως είναι Τούρκοι. Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας είπε ότι αυτά τα γεωτρύπανα έχουν τη δυνατότητα να διεξάγουν 2-3 γεωτρήσεις τον χρόνο.

Στο μεταξύ, η άλωση της Κωνσταντινούπολης έγινε για άλλη μια φορά ‘προεκλογικό επιχείρημα’ της κυβέρνησης ενάντια στην αντιπολίτευση. Ο Φατίχ Ντονμέζ, μιλώντας σε συνοικία της Πόλης ενόψει των εκλογών της Κυριακής, κατηγόρησε τους κεμαλιστές ότι ‘ζητιανεύουν’ τις ψήφους των πολιτών, την ώρα που αντί για μεγάλη κατάκτηση, βλέπουν το 1453 ως επιβολή της οθωμανικής τυραννίας που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

«Χθες εκπρόσωποι κάποιου κόμματος που έλεγαν ότι ‘η τυραννία της Κωνσταντινούπολης που ξεκίνησε το 1453 και συνεχίζεται ακόμη’, σήμερα προσπαθούν να τα καλύψουν -σαν να μην τα είπαν αυτά ποτέ- ζητιανεύοντας ψήφους από εμάς και από εσάς που γιορτάζετε την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης. Δεν μπορείτε να ρίξετε στάχτη στα μάτια αυτού του έθνους».