ΗΠΑ: Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε την Άγκυρα να βάλει τους S-400 στο οικοσύστημα του ΝΑΤΟ

ΗΠΑ: Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε την Άγκυρα να βάλει τους S-400 στο οικοσύστημα του ΝΑΤΟ

«Η Τουρκία το ξέρει αυτό. Όσον αφορά την αποδοχή αυτής της πραγματικότητας είναι ένα άλλο ζήτημα»

«Όπως ξέρετε οι κυρώσεις είναι ένα ακόμα διαθέσιμο διπλωματικό εργαλείο για τον υπουργό Εξωτερικών» τόνισε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στην Τουρκία ο κ. Clarke Cooper, Assistant Secretary for the Bureau of Political-Military Affairs των ΗΠΑ στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε μέσω του Media Hub των Βρυξελλών το State Department και την οποία παρακολούθησε το news.gr.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

«Είναι δίκαιο να πούμε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Πομπέο εξετάζει το πλήρες εύρος και το βάθος του τι θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε κυρώσεις στην Τουρκία καθώς αντιμετωπίζουμε την απόκτηση των S-400» επεσήμανε ακόμα.

«Έχουμε πράξει τα δέοντα σε διμερές επίπεδο για να κοινοποιήσουμε τις ανησυχίες μας στους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ. Έχουμε πράξει επίσης τα δέοντα για να συνεργαστούμε με άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες μας με την Άγκυρα. Το μεγαλύτερο είναι η διαλειτουργικότητα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για να επιτρέψουμε την εισαγωγή δυνατοτήτων εκτός του ΝΑΤΟ ή ιδιαίτερα των ρωσικών δυνατοτήτων στο οικοσύστημα του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία το ξέρει αυτό. Όσον αφορά την αποδοχή αυτής της πραγματικότητας είναι ένα άλλο ζήτημα» ξεκαθάρισε ο κ.Clarke Cooper.

Στην συνέχεια ερωτηθείς ως προς το εάν οι ΗΠΑ συνεχίζουν να προσφέρουν στην Τουρκία τους πυραύλους Patriot προκειμένου να μην αποκτήσει τους S-400 ο κ Cooper επεσήμανε μεταξύ άλλων πως όντως οι ΗΠΑ δεν έχουν σταματήσει να επισημαίνουν στην Τουρκία πως υπάρχουν εναλλακτικές λέγοντας χαρακτηριστικά «εξακολουθούμε να μην έχουμε παραιτηθεί από την παροχή εναλλακτικής λύσης, οπότε βρίσκεται πολύ στο τραπέζι. Και πάλι, δεν περιορίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες που προσφέρουν αυτή τη διάταξη. Είναι επίσης εταίροι».

Πρόσθεσε δε πως: «Όσον αφορά το Υπουργείο Άμυνας, από πολιτικό επίπεδο, δεν είναι μόνο το ΥΠΕΞ. Το ΥΠΕΞ έχει, έχουμε τα εργαλεία πολιτικής όσον αφορά τις κυρώσεις. Έχουμε σίγουρα το ρόλο, τον πρωταρχικό ρόλο ως το προβάδισμα για την προσφορά του πυραυλικού συστήματος (Patriot). Αλλά δεν υπάρχει φως μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών ή του Υπουργείου Άμυνας όσον αφορά το τι θα θέλαμε να δούμε από την Τουρκία να πράττει μέχρι να αποσυνδεθεί από το S400 και να παραμείνει ένα πλήρες και εταιρικό μέλος του ΝΑΤΟ».