Δεν θα ασκήσει έφεση η Σουηδία για τον Τζούλιαν Ασάνζ

Δεν θα ασκήσει έφεση η Σουηδία για τον Τζούλιαν Ασάνζ

Η πρόσφατη δικαστική απόφαση είχε απορρίψει το ενδεχόμενο να τεθεί υπό κράτηση ο ιδρυτής των WikiLeaks

Οι εισαγγελικές αρχές της Σουηδίας ανέφεραν σήμερα Πέμπτη, ότι δεν θα ασκήσουν έφεση σε μια δικαστική απόφαση που απέρριψε ένα επίσημο αίτημα να τεθεί υπό κράτηση ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ ενόσω διεξάγεται έρευνα σε βάρος του σχετικά με μια κατηγορία για βιασμό.

Ο Ασάνζ, που είναι Αυστραλός πολίτης, εκτίει ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων στη Βρετανία επειδή παραβίασε τους όρους της απελευθέρωσής του, μετά την έξοδό του από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο όπου είχε καταφύγει για επτά χρόνια προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία. Ο ίδιος απορρίπτει την κατηγορία για βιασμό.

Η Σουηδία θέλει να ανακρίνει τον Ασάνζ για την κατηγορία αυτή, που διατυπώθηκε το 2010, αλλά δεν μπορεί να ζητήσει την έκδοσή του από τη Βρετανία χωρίς εντολή κράτησης και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

«Η εργασία επικεντρώνεται τώρα στην αποτίμηση των στοιχείων στην έρευνα μέσω της διεξαγωγής ορισμένων συμπληρωματικών συνεντεύξεων», ανέφερε σε ανακοίνωση η αναπληρώτρια διευθύντρια της εισαγγελίας Εύα-Μαρί Πέρσον, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στις 3 Ιουνίου, το Επαρχιακό Δικαστήριο της Ουψάλας έκρινε πως η έρευνα μπορεί να προχωρήσει χωρίς να διαταχθεί η κράτηση του Ασάνζ.

Οι Σουηδοί εισαγγελείς έχουν επιδοθεί σε μια μάχη με τον χρόνο μετά το άνοιγμα εκ νέου της έρευνας νωρίτερα φέτος έπειτα από τη σύλληψη του Ασάνζ στη Βρετανία.

Η κατηγορία για βιασμό παραγράφεται τον Αύγουστο του 2020 και η εισαγγελία πρέπει να αποφασίσει αν θα απαγγείλει κατηγορίες πριν από την ημερομηνία αυτή.

Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη ζητήσει την έκδοση του Ασάνζ τον οποίο κατηγορούν για κατασκοπεία και μια πλήρης ακροαματική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Ο 47χρονος Ασάνζ αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες στις ΗΠΑ, περιλαμβανομένης της συνωμοσίας για την παράνομη απόκτηση πρόσβασης σε κυβερνητικούς υπολογιστές και για παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας. Αν καταδικαστεί, μπορεί να μείνει δεκαετίες στη φυλακή.

Αν απαγγελθούν σε βάρος του κατηγορίες και καταδικαστεί στη Σουηδία, κινδυνεύει να φυλακιστεί μέχρι και τέσσερα χρόνια.

Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών θα έχει τον τελευταίο λόγο για το αν θα εκδώσει τον Ασάνζ στη Σουηδία –αν καταθέσει επίσημο αίτημα- ή στις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε καμία από τις δύο χώρες.