Ξεπροβόδισαν το «Γιαβούζ» στην Κωνσταντινούπολη

Ξεπροβόδισαν το «Γιαβούζ» στην Κωνσταντινούπολη

Θα κινηθεί προς την περιοχή της Καρπασίας σύμφωνα με πληροφορίες

Τελετή αναχώρησης για το γεωτρύπανο Γιαβούζ πραγματοποίησαν σήμερα οι Τούρκοι, κλιμακώνοντας τις παραβιάσεις εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ. Το δεύτερο γεωτρύπανο αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο αρχές Ιουλίου και να ασχοληθεί με περιοχή νοτιοανατολικά κόλπου της Καρπασίας σύμφωνα με το philenews.com.

Το δεύτερο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας θα επιχειρήσει στα ανοικτά της χερσονήσου της Καρπασίας στη βορειοδυτική Κύπρο, ανακοίνωσε σήμερα ο Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, γενικός διευθυντής της κύριας τουρκικής εταιρείας πετρελαϊκών ερευνών Turkiye Petrolleri (TPAO).

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την τελετή απόπλου του τουρκικού πλοίου γεωτρήσεων Yavuz, ο Μπιλγκίν δήλωσε πως το σκάφος σχεδιάζει να αρχίσει τις γεωτρήσεις στην περιοχή στις αρχές Ιουλίου.

Στις 12:00 πραγματοποιήθηκε η τελετή αποχώρησης, παρουσία του υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, του δεύτερου γεωτρύπανου Γιαβούζ, το οποίο αρχές Ιουλίου θα προχωρήσει σε γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχή που έχει «αδειοδοτήσει» το Ψευδοκράτος στην ΤΡΑΟ (Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου).

Ο Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε μεταξύ άλλων πως το άλλο γεωτρύπανο, ο Πορθητής έχει ξεκινήσει γεώτρηση στο τεμάχιο Φινίκε-1.

«Το Γιαβούζ είναι έτοιμο να παρουσιάσει στο έθνος μας τους υπόγειους πόρους» ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ο τούρκος υπουργός Ενέργειας στο λογαριασμό του στο Twitter.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της τουρκικής Sabah, το Γιαβούζ αναμένεται να φθάσει στα ανοικτά της Αμμοχώστου στις αρχές Ιουλίου. Το πλοίο, που χαρακτηρίζεται ως τεχνολογικό θαύμα, είναι σε θέση να προχωρήσει σε βάθος 12.000 μέτρων. Είχε αγοραστεί από τη Νορβηγία ως Deep Sea Metro-1.

Σημειώνεται πως  η Τουρκία θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη ναυτική άσκηση με πυρά στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και στο Καστελόριζο.