Αναστασιάδης: Να βρεθεί μια μόνιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό

Αναστασιάδης: Να βρεθεί μια μόνιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό

Ο πρόεδρος της Κύπρου ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους για την υποστήριξή τους

Για τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ ενημέρωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τους ηγέτες των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, στη διάρκεια της Συνάντησης τους στη Μάλτα.

Στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά τη Συνάντηση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε την αποφασιστικότητα του να συμβάλλει για τη δημιουργία συνθηκών ώστε να βρεθεί μια μόνιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό, ενώ ευχαρίστησε τους άλλους ηγέτες για την υποστήριξη τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του philenews.com, o Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ομιλία του μετά το πέρας της Συνόδου, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους «φίλους ηγέτες» για τη στήριξή τους στο αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της.

Όπως είπε, η έκφραση απαρέσκειας και καταδίκης της κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά και του δικαίου της θάλασσας από την Τουρκία, ήταν ομόφωνη στη Σύνοδο της Βαλέτας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους ηγέτες της Μάλτας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας τόσο για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων όσο και για το Κυπριακό, ευχαριστώντας τους για τη διαχρονική θέση αρχών στις προσπάθειες για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση.

Κοινή Διακήρυξη για τουρκικές προκλήσεις

Οι ηγέτες της Συνόδου Κορυφής MED7, ζήτησαν απόψε από την ΕΕ να μελετήσει την λήψη κατάλληλων μέτρων αν δεν σταματήσει η Τουρκία τις παράνομες ενέργειες της εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τελικό προσχέδιο της Κοινής Διακήρυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες  του ΚΥΠΕ το τελικό προσχέδιο της Κοινής Διακήρυξης, το οποίο υιοθετήθηκε απόψε οι MED7 επαναλαμβάνουν «την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας με την Κυπριακή Δημοκρατία στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της να εξερευνά, να εκμεταλλεύεται και να αναπτύσσει τους φυσικούς πόρους της εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο».  Σύμφωνα με προηγούμενα Συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπενθυμίζουμε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

«Εκφράζουμε την βαθιά μας λύπη που η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ που καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εκφράζουμε την σοβαρή μας ανησυχία για τις υφιστάμενες ή ενδεχόμενες γεωτρητικές δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου», αναφέρουν οι MED7 σύμφωνα με το τελικό προσχέδιο.

Καλούν την ΕΕ «να συνεχίσει να εμπλέκεται σε αυτό το θέμα και σε περίπτωση που η Τουρκία δεν σταματήσει τις παράνομες δραστηρίοτητες της να μελετήσει την λήψη κατάλληλων μέτρων σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

Οι MED7 καλούν επίσης την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του πλαισίου διαπραγμάτευσης, περιλαμβανομένης της πλήρους και χωρίς διακρίσεις εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης σε σχέση με όλα τα κράτη μέλη.

Επαναλαμβάνουν επίσης ότι «η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητη». Ως προς αυτό, επαναλαμβάνουν την έκκληση τους προς την Τουρκία για ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κύπρο.