Ερντογάν: Είμαστε εγγυήτρια χώρα και θα προστατεύσουμε την ΑΟΖ

Ερντογάν: Είμαστε εγγυήτρια χώρα και θα προστατεύσουμε την ΑΟΖ

Ο γείτονας έχει ανάγκη και στην στάχτη του γείτονα του τονίζει ο Μπιναλί Γιλντιρίμ

Την αποφασιστικότητα της Τουρκίας όσον αφορά την ανατ. Μεσόγειο εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας χθες (12/6) το βράδυ σε βουλευτές του κόμματός του στην Άγκυρα, σύμφωνα με το sigmalive.

«Δεν θα επιτρέψουμε καμία ενέργεια, η οποία θα παραβλέπει τα δικαιώματα, το δίκαιο και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Όλες οι επιλογές συνεχίζουν να βρίσκονται στο τραπέζι όσον αφορά αυτό το θέμα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος για να συμπληρώσει ότι η Τουρκία θα προχωρήσει στα σχέδιά της για εξόρυξη υδρογονανθράκων. «Ποτέ στην ιστορία μας δεν διαθέταμε τόσα πλοία. Αλλά αυτή τη στιγμή διαθέτουμε 4 πλοία για έρευνες και για γεωτρήσεις και προχωράμε σε αυτά που έχουμε προγραμματίσει. Προχωράμε το έργο μας διασφαλίζοντας την ασφάλεια της περιοχής με την υποστήριξη του Πολεμικού μας Ναυτικού», σημείωσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της Τουρκίας για γεωτρήσεις γύρω από τα Κατεχόμενα χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα της «εγγυήτριας χώρας».

«Κανείς δεν μπορεί να μας πει ‘γιατί εσείς το κάνατε έτσι’ ή ‘γιατί το κάνατε αυτό’. Σε όποιον ρωτάει ‘τι δουλειά έχεις εσύ εδώ;’, εμείς απαντάμε ‘αλήθεια; Εμείς είμαστε εγγυήτρια-χώρα. Και ως εγγυήτρια χώρα θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας, όπου αυτά υπάρχουν, σε ολόκληρη την ΑΟΖ μας. Δεν θα παραχωρήσουμε τα δικαιώματα των Τούρκων αδελφών μας εκεί σε κανέναν.  Να μας συμπαθάνε».

Για κάποιους από το εξωτερικό που θα θελήσουν να προκαλέσουν την Ελλάδα και την Τουρκία έκανε λόγο ο υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Μπιναλί Γιλντιρίμ με συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ.

«Εμείς είμαστε γείτονες. Και γενικά πάντα λέμε πως «Ο γείτονας έχει ανάγκη και στην στάχτη του γείτονα του». Κατά την εκλογική περίοδο το πολιτικό κλίμα εντείνεται, το έχουμε ζήσει στο παρελθόν. Το κλίμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν πρέπει να το βλέπουμε ως ένα δεδομένο. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας. Για αυτό και στο Αιγαίο και στην Κύπρο, κάθε είδους πρόβλημα μπορούμε να το επιλύσουμε με αμοιβαίο σεβασμό και μένοντας πιστοί στο διεθνές δίκαιο», είπε ο υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.

Και συνέχισε: «Είμαστε Μεσογειακοί λαοί. Στην Ελλάδα ζουν οι ομογενείς μας, στην χώρα μας ζουν οι Ρωμιοί ( Έλληνες) και κάποτε ζούσαν περισσότεροι. Ίσως να υπάρχουν κάποιοι από το εξωτερικό που θα θελήσουν να μας προκαλέσουν και δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα τους. Όταν από το εξωτερικό εμπλέκονται  ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, τότε όλα πάνε στραβά».

Όταν ρωτήθηκε για τις εκλογές στην Ελλάδα και την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προσφύγει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ο Μπιναλί Γιλντιρίμ απάντησε: «Του εύχομαι καλή επιτυχία. Βέβαια  οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μάλλον λίγο τον στεναχώρησαν. Εύχομαι το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών, να είναι για το καλό της Ελλάδας».

Σήμερα η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να εξετάσει το αδιέξοδο στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον μετά την απαγόρευση των Αμερικανών στους Τούρκους πιλότους να εκπαιδευτούν τα αμερικανικά μαχητικά F-35, την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...