Στα άκρα η κατάσταση στην Αλβανία

Στα άκρα η κατάσταση στην Αλβανία

Σήμερα αναμένεται η απάντηση Μέτα στην απειλή αποπομπής του - Ανοιχτή σύγκρουση προέδρου και πρωθυπουργού

Η Αλβανία βρίσκεται στη δίνη πολιτικής κρίσης, που πιθανώς να εξελιχθεί και σε πολιτειακή, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό της χώρας να βρίσκονται πλέον σε τροχιά ανοιχτής ρήξης.

Ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα της κόντρας ανάμεσά τους ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα σε συγκέντρωση υποστηρικτών του, πως ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα «δεν έχει θέση στο γραφείο του προέδρου».

Άφησε έτσι ανοιχτό το θέμα να δρομολογήσει τις διαδικασίες καθαίρεσης του προέδρου της Δημοκρατίας από το κοινοβούλιο ενώ επανέλαβε ότι οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν όπως έχει προγραμματιστεί, στις 20 Ιουνίου. Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος Μέτα είχε ανακοινώσει την απόφασή του να τις ακυρώσει, σημειώνοντας πως η πολιτική κατάσταση στην Αλβανία δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών.

Με την πλευρά του προέδρου, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, συντάχθηκε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λιουλεζίμ Μπάσα, ο οποίος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι η απομάκρυνση του Ράμα από την κυβέρνηση αποτελεί αδιαπραγμάτευτο όρο της αντιπολίτευσης. Εγχώριοι και ξένοι παρατηρητές στα Τίρανα εκτιμούν ότι η σύγκρουση προέδρου και πρωθυπουργού μπορεί να λειτουργήσει ως «θρυαλλίδα» που θα προκαλέσει έκρηξη στην ήδη τεταμένη πολιτική ατμόσφαιρα στη χώρα.

Εξελίξεις αναμένονται σήμερα καθώς από την προεδρία της Δημοκρατίας έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος Μέτα θα απαντήσει μέσω συνέντευξης τύπου στις απειλές του πρωθυπουργού περί αποπομπής του.

Οι διαδηλώσεις υποστηρικτών της αντιπολίτευσης στα Τίρανα, έξω από το αλβανικό κοινοβούλιο, σημαδεύτηκαν από σοβαρά επεισόδια και χρήση εκτοξευτήρων νερού και δακρυγόνων από την αστυνομία.