Χάος στην Αλβανία: Ακυρώνει τις εκλογές ο πρόεδρος, επιμένει ο πρωθυπουργός

Χάος στην Αλβανία: Ακυρώνει τις εκλογές ο πρόεδρος, επιμένει ο πρωθυπουργός

Παραίτηση του Έντι Ράμα ζητούν οι διαδηλωτές

Χάος επικρατεί στην Αλβανία καθώς οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης βγήκαν στους δρόμους χθες απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, κίνηση που θα ανοίξει τον δρόμο για νέες εκλογές.

Σύμφωνα με το Reuters, κατά τις διαδηλώσεις σημειώθηκαν συμπλοκές με τους διαδηλωτές να εκτοξεύουν φωτοβολίδες στην αστυνομία και τους αστυνομικούς να απαντούν με εκτοξευτές νερού και δακρυγόνα.

Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Ράμα, φύγε» και υποδέχθηκαν με ζητωκραυγές την ανακοίνωση του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Lulzim Basha πως οι τοπικές εκλογές της 30ης Ιουνίου, τις οποίες είχαν μποϊκοτάρει, θα ακυρώνονταν με προεδρικό διάταγμα.

 

«Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι την αποχώρηση του Έντι Ράμα» δήλωσε ο Basha στους υποστηρικτές του. «Δεν το διαπραγματευόμαστε».

Παρά τις εκκλήσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για συνομιλίες που θα οδηγήσουν στη άρση του αδιεξόδου, οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους με τον Ράμα να κάνει προεκλογική εκστρατεία χωρίς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καλέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εγκρίνει τις ενταξιακές διαδικασίες για την Αλβανία και τα Σκόπια στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στα τέλη Ιουνίου, όμως δεν είναι όλες οι χώρες θετικές σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο Αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα ανακοίνωσε, λίγο πριν τη χθεσινή διαδήλωση, πως είχε αποφασίσει να ακυρώσει τις εκλογές καθώς η κρίση «υπονομεύει κάθε ευκαιρία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ».