Συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού για την παράνομη μετανάστευση

Συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού για την παράνομη μετανάστευση

Ο Τραμπ απέσυρε την απειλή για επιπλέον δασμούς στα μεξικανικά προϊόντα

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ και το Μεξικό κατέληξαν σε συμφωνία για το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης και απέσυρε την απειλή που είχε διατυπώσει ότι θα επέβαλλε δασμούς σε όλα τα αγαθά μεξικανικής προέλευσης που εισάγει η χώρα του από τη Δευτέρα, τονίζοντας πως το μέτρο αυτό «αναστέλλεται επ' αόριστον», όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο μεξικανός ομόλογός του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ τόνισε από την πλευρά του ότι είναι «ικανοποιημένος» που μπόρεσε να αποφευχθεί η επιβολή των τελωνειακών δασμών.

Σύμφωνα με τον μεξικανό υπουργό Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ, βασικό στοιχείο της συμφωνίας που κλείστηκε είναι μια «δίκαιη ισορροπία». Ο Εμπράρδ ανήγγειλε ότι η μεξικανική κυβέρνηση θα αναπτύξει μονάδες της εθνοφρουράς για να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές, ειδικά στα νότια σύνορα του Μεξικού με τη Γουατεμάλα, από μεθαύριο Δευτέρα.

Η κοινή διακήρυξη των δύο κυβερνήσεων, που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Παρασκευής [ξημερώματα Σαββάτου ώρα Ελλάδας] αναφέρει ότι το Μεξικό θα λάβει «μέτρα χωρίς προηγούμενο» για να μειωθεί η παράτυπη μετανάστευση.

«Το Μεξικό (...) δεσμεύθηκε να λάβει σθεναρά μέτρα για να ανακόψει το κύμα της μετανάστευσης μέσω Μεξικού προς τα νότια σύνορά μας. Αυτό (...) θα μειώσει σημαντικά, ή θα εξαλείψει, την παράνομη μετανάστευση από το Μεξικό στις ΗΠΑ», ανέφερε νωρίτερα μέσω Twitter ο Τραμπ.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε έπειτα από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών στην Ουάσινγκτον. Η μεξικανική κυβέρνηση έστειλε πολυμελή αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, υπό τον ΥΠΕΞ Εμπράρδ, για επείγουσες διαπραγματεύσεις προκειμένου να αποφευχθεί η επαπειλούμενη επιβολή των δασμών, που ένας μεξικάνος διπλωμάτης χαρακτήριζε δυνητικά «καταστροφική».

Η συμφωνία κλείστηκε έπειτα από δώδεκα και πλέον ώρες διαπραγματεύσεων στο Στέιτ Ντιπάρμεντ.

Στην Πολιτεία Τσιάπας, στο νότιο Μεξικό, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσαν ήδη αισθητά αυξημένη στρατιωτική και αστυνομική παρουσία στους δρόμους που παίρνουν μετανάστες. Την Πέμπτη, ο Εμπράρδ ανήγγειλε την ανάπτυξη 6.000 στρατιωτικών στα σύνορα Μεξικού-Γουατεμάλας.

Η συνοριοφυλακή και η αστυνομία των ΗΠΑ έθεσαν υπό κράτηση 132.000 ανθρώπους που πέρασαν από τη μεξικανική επικράτεια στην αμερικανική τον Μάιο, αριθμό που είναι ο υψηλότερος σε μηνιαία βάση από το 2006. Ο Τραμπ, μαινόμενος εναντίον αυτής που χαρακτηρίζει «εισβολή», απειλούσε με εμπορικό πόλεμο εάν η κυβέρνηση του μεξικανού ομολόγου του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δεν αντιμετώπιζε το ζήτημα.

Η εθνοφρουρά του Μεξικού θα αρχίσει να αναπτύσσεται τη Δευτέρα στα νότια σύνορα της χώρας με τη Γουατεμάλα για να ανακόψει τις ροές μεταναστών και αιτούντων άσυλο που κατευθύνονται στις ΗΠΑ, επιβεβαίωσε ο μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ.

Σε δηλώσεις του στην Ουάσινγκτον μετά την αναγγελία της διμερούς συμφωνίας με την οποία αποφεύχθηκε το ξέσπασμα διμερούς εμπορικού πολέμου, ο Εμπράρδ διαβεβαίωσε ότι το κείμενο δεν προβλέπει — όπως απαιτούσε η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ — ότι οι αιτούντες άσυλο από τη Γουατεμάλα θα επαναπροωθούνται στο Μεξικό και ότι οι αιτούντες άσυλο από την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ θα επαναπροωθούνται στη Γουατεμάλα.

Επίσης, η συμφωνία δεν περιέχει άλλη μια πρόνοια που αξίωνε η Ουάσινγκτον, ότι δηλαδή το Μεξικό θα οριζόταν ως «ασφαλής τρίτη χώρα».

Πάντως, το Μεξικό θα λάβει «μέτρα χωρίς προηγούμενο» για να αντιμετωπιστεί η παράτυπη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ, κατά την κοινή διακήρυξη των δύο κυβερνήσεων.

Οι μετανάστες που ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ θα επαναπροωθούνται στην μεξικανική επικράτεια, όπου θα είναι υποχρεωμένοι να αναμένουν την ετυμηγορία των ειδικών δικαστών για ζητήματα μετανάστευσης μετά την επεξεργασία των αιτήσεών τους και την εξέταση των υποθέσεών τους, αναφέρεται στη συμφωνία.