H Τουρκία προωθεί ιδέες για οριοθέτηση ΑΟΖ με Λιβύη-Αίγυπτο-Ισραήλ

H Τουρκία προωθεί ιδέες για οριοθέτηση ΑΟΖ με Λιβύη-Αίγυπτο-Ισραήλ

Δείτε τους χάρτες που δημοσιεύτηκαν στην Hurriyet

«Ο σκοπός της Ελλάδας και της Ελληνικής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου (Κυπριακή Δημοκρατία) είναι να περιορίσει την ΑΟΖ της Τουρκίας στον κόλπο της Αττάλειας. Η Τουρκία, ως παραθαλάσσιο κράτος με τη μεγαλύτερη ακτή στην ανατολική Μεσόγειο, δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείψει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ», δήλωσε ο Τούρκος Υποναύαρχος Cihat Yaycı σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο πανεπιστήμιο της Άγκυρας σύμφωνα με το sigmalive.

Ο Yaycı, ο οποίος  σύμφωνα με την Hurriyet είναι εμπειρογνώμονας στον τομέα του ναυτικού δικαίου, εξέφρασε την άποψή του υπό την ιδιότητα του ακαδημαϊκού.
«Ωστόσο, η γεωγραφική θέση της Τουρκίας καθορίζει το δικαίωμά της να σχεδιάζει διαγώνιες γραμμές για να καθορίσει τις θαλάσσιες ζώνες της και να υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης με τη Λιβύη, το Ισραήλ και τον Λίβανο», είπε.

Σε μια τέτοια περίπτωση, αναφέρει η Hurriyet θα περιορίσει την ΑΟΖ της Κύπρου προς όφελος του Ισραήλ και θα παράσχει πρόσθετη περιοχή στην Τουρκία. Ωστόσο, το πρόβλημα σε αυτό το σενάριο είναι το γεγονός ότι η σχέση της Τουρκίας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ είναι πολύ προβληματική και ότι δεν υπάρχει σταθερή κυβέρνηση στη Λιβύη να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία.

Υπάρχει ακόμη και το χειρότερο σενάριο για την Τουρκία. Η ήδη χαοτική κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο θα γίνει ακόμη πιο περίπλοκη εάν η Ελλάδα υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο και την Κύπρο. Η Ελλάδα έχει την πρόθεση να έχει τις ακτές των νησιών της στην περιοχή από την Κρήτη έως το Καστελόριζο ως ενιαία και συνδεδεμένη ακτογραμμή, ώστε να μπορέσει να επεκτείνει τη θαλάσσια ζώνη της μέσω συμφωνιών με την Αίγυπτο και την  Κύπρο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία έχει καθυστερήσει πολύ να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τις κινήσεις της ‘‘ελληνικής Κύπρου’’ (όπως χαρακτηρίζει την Kυπριακή Δημοκρατία) να επεκτείνει τις θαλάσσιες ζώνες της στην περιοχή. Επιπλέον, οι σημερινοί δεσμοί της με τις παράκτιες χώρες, καθώς και με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, δεν προτείνουν την ιδανική κατάσταση για να ακουστεί η φωνή της (Άγκυρας)», σημειώνει η Hurriyet.