Κίνα-ΗΠΑ: Το Πεκίνο δεν θα αποστεί των θεμελιωδών αρχών του στον εμπορικό πόλεμο με την Ουάσιγκτον

Κίνα-ΗΠΑ: Το Πεκίνο δεν θα αποστεί των θεμελιωδών αρχών του στον εμπορικό πόλεμο με την Ουάσιγκτον

Προειδοποιεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

H Κίνα προειδοποίησε σήμερα πως «δεν προτίθεται να υποχωρήσει έναντι των θεμελιωδών αρχών της» στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, με την ευκαιρία της δημοσίευσης μίας Λευκής Βίβλου την επαύριο της έναρξης εφαρμογής της αυξημένης δασμολόγησης σε αμερικανικά προϊόντα.

Έναν μήνα έπειτα από την αποτυχία των διμερών εμπορικών συνομιλιών μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων στον κόσμο, ο Κινέζος υφυπουργός Πληροφόρησης Γκούο Ουεϊμίν δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων πως οι ΗΠΑ «φέρουν ακέραια την ευθύνη» για την αποτυχία αυτή.

Παρουσιάζοντας τη Λευκή Βίβλο, ο Γκούο εξέφρασε την άποψη πως ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε πέρυσι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν ξανακάνει «μεγάλη την Αμερική», όπως θέλει ο Αμερικανός ηγέτης.

Ο ίδιος δήλωσε πως δεν έχει πληροφορίες για κάποια πιθανή συνάντηση του Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο Τόκιο, στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδος G20.

Στη Λευκή Βίβλο της, η κινεζική κυβέρνηση χαρακτηρίζει «ολωσδιόλου αβάσιμες» τις κατηγορίες για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας που της προσάπτει η κυβέρνηση Τραμπ, αλλά σημειώνει πως «η συνεργασία είναι η μόνο δυνατή επιλογή» για τις δύο χώρες.