Bloomberg: Εγκατάσταση S-400 νότια Τουρκίας για ασφάλεια γεωτρήσεων

Bloomberg: Εγκατάσταση S-400 νότια Τουρκίας για ασφάλεια γεωτρήσεων

Ακσόι: Η παράδοση του πυραυλικού συστήματος από την Ρωσία προχωρά κανονικά

Επικαλούμενος 4 άτομα που «έχουν γνώση» των διαβουλεύσεων Άγκυρας-Μόσχας για την πώληση των s-400, ο Τούρκος δημοσιογράφους του Bloomberg  Selcan Hacaoglu αναφέρει σε άρθρο του πως η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας κατά μήκος των νότιων ακτών της Τουρκίας, κοντά στα οποία το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό συνοδεύει τα σκάφη που κάνουν έρευνες για φυσικό αέριο.

«Οι S-400, που μπορεί να παραδοθούν σε εβδομάδες, θα ενισχύσουν δραματικά τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Κύπρο», δήλωσαν πηγές στο Bloomberg υπό καθεστώς ανωνυμίας, προσθέτοντας πως η Μεσόγειος δεν είναι η μόνη υπό εξέταση περιοχή και εξετάζονται και άλλες επιλογές για εγκατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης δεν απάντησαν στις υποθέσεις αυτές. Παράλληλα, τονίζεται πως η Άγκυρα αισθάνεται όλο και πιο απειλητική την υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην Κύπρο.

Η περιοχή την οποία φωτογραφίζει το δημοσίευμα είναι το Άκκιουγιου, όπου η Τουρκία, με στήριξη της Μόσχας, σχεδιάζει να αναπτύξει πυρηνικό σταθμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκλεισαν «ραντεβού» στις 28 – 29 Ιουνίου, στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όπου θα παραστούν ούτως ή άλλως για να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής του G20.

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι δήλωσε πως «Πρόσφατα μέρος του Τύπου αναφέρθηκε σε αναβολή της παράδοσης των S-400 στην Τουρκία μετά από αίτημα των ΗΠΑ. Αυτό είναι αναληθές

Η απόκτηση των S-400 από την Ρωσία προχωρά κανονικά

Συνεχίζει να είναι σε ισχύ η πρόταση που έχουμε κάνει στις Αρχές των ΗΠΑ για μια συνάντηση επιτροπής που θα συζητήσει τις ανησυχίες που έχουν οι ΗΠΑ ότι οι S-400 μπορεί να βλάψει την συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τα F-35»