Νέα πρόκληση του αντιπροέδρου της Τουρκίας για την Κυπριακή ΑΟΖ

Νέα πρόκληση του αντιπροέδρου της Τουρκίας για την Κυπριακή ΑΟΖ

Ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι η Άγκυρα θα κάνει έρευνες και στην ΑΟΖ «της άλλης πλευράς»

«Και στις περιοχές που κήρυξε ΑΟΖ η άλλη πλευρά (σ.σ. Κύπρος), θα συνεχίσουμε τις έρευνες μας» φυσικού αερίου, δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι σε συνέντευξή του στην ακραία ισλαμοεθνικιστική εφημερίδα «Ακίτ», αναφέροντας ότι δεν θα επιτρέψουν «σε ένα κακομαθημένο παιδί να κομπάζει στην περιοχή», όπως είπε.

Όπως αναμεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Τούρκος αντιπρόεδρος κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ότι η τουρκική θέση είναι, πως στην Κύπρο υπάρχουν δύο ισότιμες κοινότητες, οι οποίες έχουν και οι δύο δικαιώματα στους υδρογονάνθρακες του νησιού. «Όσα δικαιώματα έχει η νότιος Κύπρος, τα ίδια δικαιώματα έχει και η βόρειος επί των υδρογονανθράκων εκεί. Κι εμείς άλλωστε, ως Τουρκία, έχουμε συμφωνίες με την βόρειο Κύπρο. Συνεχίζουμε εντατικά τις έρευνές μας στην ΑΟΖ συμπεριλαμβανομένης της βορείου Κύπρου», ανέφερε.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε ακόμη, ότι «εμείς λέμε ότι θα συνεχίσουμε τις έρευνές μας και στις περιοχές που κήρυξε η άλλη πλευρά. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου (TPAO) έχει λάβει αδειοδότηση από παλιά, συνεχίζουμε τις έρευνές μας και θα τις συνεχίσουμε. Και μετά στην ΑΟΖ που διεξάγει τώρα έρευνες το Μπαρμπαρός, στο τεμάχιο 9. Στο τέλος μπορεί να γίνει γεώτρηση».

Συνέχισε δε λέγοντας «όποιος, ό, τι και να πει αυτό είναι δικαίωμα της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου". Επομένως δεν επιτρέπουμε να αγνοούν αυτό το δικαίωμα, να γίνεται προσπάθεια μονομερούς εκμετάλλευσης αυτού του δικαιώματος ή να γίνεται προσπάθεια να μας κάνουν να το ξεχάσουμε, σχηματίζοντας συμμαχίες διεθνούς διάστασης. Δεν θα επιτρέψουμε να δείχνουν το δάχτυλο στην Τουρκία και την "ΤΔΒΚ". Η νότιος Κύπρος έχει μια συμπεριφορά κακομαθημένου παιδιού», είπε.

«Και δεν θα επιτρέψουμε σε ένα κακομαθημένο παιδί να κομπάζει στην περιοχή και να παραβλέπει δικαιώματα. Και στην Ελλάδα στέλνουμε πολύ καθαρά τα μηνύματα. Αυτά δεν είναι ζητήματα για εσωτερική κατανάλωση», ανέφερε.