«Κλείδωσε» η ημερομηνία της επόμενης συνόδου κορυφής

«Κλείδωσε» η ημερομηνία της επόμενης συνόδου κορυφής

Πού και πότε θα διεξαχθεί

Ο εορτασμός τα 70 χρόνια της Συμμαχίας, θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ όπου θα διεξαχθεί στο Λονδίνο στις 3-4 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε απόψε ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος τόνισε πως: «Ελπίζω ότι αυτή η σύνοδος θα φέρει καρπούς».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ επισκέφθηκε το Λονδίνο όπου συναντήθηκε με την υπουργό Άμυνας Πένι Μόρντοντ ενώ αύριο πρόκειται να συμμετάσχει σε ένα συνέδριο για την κυβερνοασφάλεια.

Όπως είπε, συζήτησε την περασμένη εβδομάδα με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι θέματα που άπτονται της προετοιμασίας της συνόδου και, με την ευκαιρία αυτή, συμφώνησαν για την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής της.

«Η σύνοδος του Λονδίνου θα είναι μια ευκαιρία για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των συμμαχικών χωρών να συζητήσουν τις τρέχουσες και τις μελλοντικές προκλήσεις όσον αφορά την ασφάλεια και να φροντίσουν ώστε το ΝΑΤΟ να συνεχίσει να προσαρμόζεται για να εγγυάται την ασφάλεια ενός πληθυσμού περίπου 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων», είχε δηλώσει ο Στόλτενμπεργκ τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ακόμη δεν ήταν γνωστή η ημερομηνία διεξαγωγής της συνόδου. Το ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστεί «για έναν κόσμο χωρίς συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού» στην Ευρώπη και «για μια Ρωσία που θα συνεχίσει να αναπτύσσει πυραύλους» ικανούς να πλήξουν ευρωπαϊκές πόλεις, προειδοποίησε επίσης, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Βρετανία, η οικοδέσποινα της συνόδου αυτής, μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχει αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα. «Το Brexit θα αλλάξει τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, όχι όμως και με το ΝΑΤΟ», υποστηρίζει ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η επιλογή του Λονδίνου για τον εορτασμό των 70 χρόνων της Συμμαχίας ήταν κάτι το «φυσικό», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι η Βρετανία ήταν ένα από τα 12 ιδρυτικά μέλη του ΝΑΤΟ, το 1949, εκεί βρισκόταν η πρώτη έδρα του και ο πρώτος γενικός γραμματέας του ήταν Βρετανός.

Παρακαλούμε περιμένετε ...