Ένας Δανός διεκδικεί την δημαρχία μιας γερμανικής πόλης

Ένας Δανός διεκδικεί την δημαρχία μιας γερμανικής πόλης

Ο Κλάους Ρούε Μάντσεν είναι ανάμεσα στους οκτώ υποψηφίους στο Ροστόκ

Ένας δανός πολίτης διεξάγει προεκλογική εκστρατεία με στόχο να γίνει ο πρώτος ξένος δήμαρχος μιας μεγάλης γερμανικής πόλης, στις εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή στο λιμάνι της Βαλτικής, το Ροστόκ.

Παρότι δεν ανήκει σε κάποιο πολιτικό κόμμα, ο 46χρονος Κλάους Ρούε Μάντσεν, έχει τη στήριξη του μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU), καθώς και του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP). Σύμφωνα με πληροφορίες από την ένωση γερμανικών πόλεων, ο Μάντσεν θα γίνει ο πρώτος «Oberbuergermeister» στη Γερμανία, που δεν θα έχει τη γερμανική υπηκοότητα.

Είναι επικεφαλής μιας αλυσίδας καταστημάτων επίπλων και πρώην πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου και θα αναμετρηθεί με άλλους οκτώ υποψήφιους, αλλά θεωρείται πολύ πιθανό να πάει στον δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί στις 16 Ιουνίου. Ο Μάντσεν υιοθέτησε ένα ασυνήθιστο στυλ για την προεκλογική του εκστρατεία: Μοίραζε στους περαστικούς κάλτσες και τους απευθυνόταν στα γερμανικά με δανέζικη προφορά.

Το πολιτικό του ύφος χαρακτηρίζεται από μια πίστη στον διάλογο και ο ίδιος θεωρεί, ότι η εμπειρία του στον επιχειρηματικό χώρο τον φέρνει πιο κοντά στον παλμό της πόλης σε σχέση με έναν επαγγελματία πολιτικό. «Οι Δανοί είναι υπερβολικά πραγματιστές. Πέραν της δανέζικης λέξης hygge (σ.σ. η δανέζικη αντίληψη της ζεστασιάς, του αναπαυτικού, του ασφαλούς, του άνετου, χαλαρού, απολαυστικού, μια κατάσταση στην οποία επιδιώκουν να βρίσκονται οι κάτοικοι της Δανίας), υπάρχει και το pyt, το οποίο μεταφράζεται ως "έτσι είναι απλώς τα πράγματα"», λέει ο ίδιος.

«Οπότε καλύτερα κάντε ένα μικρό βήμα από το να σκέφτεστε διαρκώς να κάνετε κάτι μεγάλο», συμβουλεύει.