Foreign Policy: Η Τουρκία διψά για πόλεμο με Κύπρο

Foreign Policy: Η Τουρκία διψά για πόλεμο με Κύπρο

Άγνωστο το πόσο θα προχωρήσει την αντιπαράθεση ο Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που κόβει τους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ως πιο επικίνδυνη από άλλες φορές, καθώς η Τουρκία μπορεί να είναι έτοιμη να κλιμακώσει την πολεμική πέρα από την απλή ρητορική, χαρακτηρίζει την παρούσα αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο άρθρο στο Foreign Policy.

Σύμφωνα με αυτό, η βούληση της Τουρκίας για παράνομη γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ είναι λάθος να περιγραφεί ως μια ακόμα άβλαβη έκρηξη στις εδαφικές διαμάχες της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Κι αυτό, γιατί τις ανακοινώσεις του Μπεράτ Αλμπαϋράκ, Υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρού του Ταγίπ Ερντογάν, συνόδευσε και η μεγαλύτερη ετήσια ναυτική άσκηση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η άσκηση «Θαλασσόλυκος».

Ακολούθως, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε την πρόθεση της χώρας να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία, ενώ συνεχίζονται οι παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, η αγορά των S-400 αποτελεί πηγή έντασης από μόνη της, τηρουμένου και ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αντιδρούν.

Σ’ ότι αφορά στην Κύπρο, η Τουρκία ακολουθεί τη διαχρονικά συνεπή πολιτική της. Ασκεί πίεση, θέτει απαιτήσεις, περιμένει μια κρίση και στη συνέχεια φέρνει την άλλη πλευρά στο τραπέζι με τους δικούς της όρους.

Είναι, όμως, άγνωστο το πόσο θα προχωρήσει την αντιπαράθεση ο Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που κόβει τους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση.