Αlarabiya: Η Τουρκία έστειλε θωρακισμένα οχήματα στους τζιχαντιστές της Λιβύης

Αlarabiya: Η Τουρκία έστειλε θωρακισμένα οχήματα στους τζιχαντιστές της Λιβύης

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Σαμψούντας στον Εύξεινο Πόντο.

Ένας συνασπισμός δυνάμεων που συμμάχησε με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, ορισμένες από τις οποίες αντιμετωπίζουν κυρώσεις από τον ΟΗΕ, έλαβε φορτίο τουρκικών τεθωρακισμένων οχημάτων και όπλων το Σάββατο, αναφέρει η Αlarabiya σύμφωνα με το sigmalive. Η αποστολή, όπως σημειώνεται,  έφτασε εν μέσω των προσπαθειών της GNA να σταματήσει τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), υπό την ηγεσία της Χαλίφα Χαφτάρ, να προχωρήσει προς την πρωτεύουσα, την Τρίπολη.

Εικόνες και βίντεο που δημοσιεύθηκαν από τον συνασπισμό στις σελίδες του στο Facebook έδειξαν ότι εμφανίστηκαν δεκάδες τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα BMC Kirpi στο λιμάνι της Τρίπολης.

«Το GNA προωθεί τις δυνάμεις του υπερασπίζοντας την Τρίπολη με τεθωρακισμένα οχήματα, πυρομαχικά και ποιοτικά όπλα», ανέφερε ο συνασπισμός υπέρ του GNA σε μία από τις σελίδες του στο Facebook, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την προέλευση του στρατιωτικού εξοπλισμού.

Το φορτηγό πλοίο «Amazon», που φέρει μολδαβική σημαία, δημοσίευσε το μεσημέρι του Σαββάτου την απόβαση σε μία από τις αποβάθρες του λιμανιού της Τρίπολης. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Σαμψούντας στον Εύξεινο Πόντο.

Το φορτίο περιλάμβανε μια αποστολή περίπου 40 τεθωρακισμένων οχημάτων και τα παρέλαβαν δυνάμεις πιστές στον Salah Badi, ηγέτη της ισχυρής πολιτοφυλακής al-Samoud. Ο  Badi προστέθηκε στη μαύρη λίστα των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Νοέμβριο.

Μία δήλωση που δημοσιεύτηκε από το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία αναφέρονται λεπτομερώς οι λόγοι για την επιβολή κυρώσεων, ανέφερε: «ο Salah Badi ... εργάστηκε με συνέπεια για να υπονομεύσει μια πολιτική λύση στη Λιβύη. Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2018, ο Badi διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο σε βαριές συγκρούσεις στην Τρίπολη, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 120 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν πολίτες».