Τα σενάρια που έχουν δοκιμάσει μέχρι στιγμής στον «Θαλασσόλυκο» οι Τούρκοι

Τα σενάρια που έχουν δοκιμάσει μέχρι στιγμής στον «Θαλασσόλυκο» οι Τούρκοι

Παράνομη NAVTEX στην καρδιά του Αιγαίου για άσκηση έρευνας και διάσωσης - Σενάριο επίθεσης σε πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Μεσόγειο - Αβλαβή διέλευση τουρκικής φρεγάτας από το Σούνιο

Συνεχίζεται για 4η ημέρα η τουρκική ναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος» σε Αιγαίο και ανατ. Μεσόγειο, με εκτέλεση σεναρίων πολέμου και κρίσεων στη θάλασσα, αλλά και με τη δοκιμή και χρήση όλων των εγχώριων οπλικών συστημάτων.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Ανάμεσα στα σενάρια που θα λάβουν χώρα στην ανατ. Μεσόγειο, είναι και άσκηση για την αντιμετώπιση πιθανής επίθεσης σε τουρκική πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής των ναυτικών δυνάμεων του νότου, αντιναύαρχο Χασάν Οζγιούρτ.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη Sabah την πρώτη μέρα της άσκησης τα πλοία της Τουρκίας ασκήθηκαν σε σενάρια άμυνας σε επίθεση τρομοκρατών, την δεύτερη ασκήθηκαν σε βολές πυροβόλων στον κόλπο του Ξηρού και την τρίτη μέρα ασκήθηκαν στην άμυνα ενάντια σε επιθέσεις αεροσκαφών.

Σήμερα το πρωί η Τουρκία εξέδωσε και μια παράνομη NAVTEX και συγκεκριμένα την 0616 με την οποία δέσμευσε περιοχή στα διεθνή ύδατα στην καρδιά του Αιγαίου νοτιοδυτικά της Χίου για άσκηση έρευνας και διάσωσης.

Αίσθηση προξένησε στην Αθήνα η αβλαβής διέλευση που πραγματοποίησε η φρεγάτα Σαλίχ Ρέις, από την περιοχή του Σουνίου.

Να επισημάνουμε πως το στενό του Καφηρέα από το οποίο διήλθε είναι πέρασμα διεθνούς ναυσιπλοίας το οποίο δεν εμπίπτει στους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης με την στενή έννοια. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθείται στενά από μονάδα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία διατηρεί την ένταση στο Αιγαίο και στον αέρα όπου χθες σημειώθηκαν 65 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από 32 τουρκικά αεροσκάφη σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και δύο εικονικές αερομαχίεςμεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη (14 F-16 τα οποία πετούσαν σε επτά σχηματισμούς, οκτώ CN-235 και δέκα ελικόπτερα), προέβησαν επίσης σε 31 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Έξι από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Εν τω μεταξύ με τίτλο «Βήμα βήμα για τον Εθνικό Αγώνα», το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δημοσιοποίησε σήμερα βίντεο με αφορμή την 100ή επέτειο από την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα, στις 19 Μαΐου του 1919, «που σήμανε την αρχή της ανεξαρτησίας της Τουρκίας από τους Έλληνες και τους Συμμάχους τους», όπως μεταδίδει το sigmalive.

Το βίντεο αυτό είναι το πρώτο μίας σειράς εικονογραφημένων αφιερωμάτων που έχει ετοιμάσει το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας για τις επόμενες 4 ημέρες, μέχρι και την Κυριακή που θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις για την εθνική εορτή.

Σκοπός του τουρκικού κράτους είναι να εξηγήσει μέσα από εικόνες βήμα βήμα την Ιστορία. Το σημερινό βίντεο εξηγεί τι συνέβη στις 16 Μαΐου του 1919, δηλαδή πριν από έναν ακριβώς αιώνα, οπότε ο Μουσταφά Κεμάλ Πασά ξεκίνησε το ταξίδι του από την Κωνσταντινούπολη για τη Σαμψούντα. Στο βίντεο παρουσιάζονται φωτογραφίες του Ατατούρκ από εκείνη την περίοδο, μαζί με λεζάντες από φράσεις που είχε πει.